Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Διακόπηκαν οι εργασίες για την κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού


Υπό την επίβλεψη του Δασονομείου Νάξου ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού, από τον ανάδοχο του έργου, οι οποίες όμως διακόπηκαν προσωρινά, κατ’ εντολή της ΚΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η διακοπή των εργασιών έγινε, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την Αρχαιολογία, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται η συνεχή εποπτεία των εργασιών από αρχαιολόγο της Υπηρεσίας. Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις, το ζήτημα είναιδιαδικαστικό και σύντομα αναμένεται να δοθεί λύση, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος.

Οι αρχικές ενέργειες του εργολάβου αφορούν στον καθαρισμό του ρέματος και της περιοχής, προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση του εργοταξίου. Εν συνεχεία αναμένεται να γίνει η κατασκευή αγωγού εκτροπής και το πρόφραγμα, ώστε να μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες και την περίοδο του χειμώνα, όταν θα ξεκινήσει η θεμελίωση του φράγματος. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι τριετές.
Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για την προστασία της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Μάμα. Για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη, η οποία καθορίζει τη μέγιστη δόνηση και τη συχνότητα των δονήσεων που μπορεί να δεχθεί το Βυζαντινό μνημείο, ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο.

Αναρτήθηκε από naxiotypia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: