Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Νίκος Ι. Λεβογιάννης πρώην Βουλευτής Κυκλάδων
Το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων τοπικών προβλημάτων και των προσωπικών προτιμήσεων και επιρροών. Οι δημοτικές εκλογές της 18 Μαΐου διεξάγονται σε συνθήκες πρωτοφανείς για τη χώρα μας, με το λαό μας να βρίσκεται στη δίνη ανθρωπιστικής κρίσης, να ζει ένα μεγάλο τμήμα του κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας, να βρίσκονται σε πολύχρονη ανεργία 1,5 εκατομμύριο πολίτες και
κυρίως νέοι, να έχουν διαλυθεί, με εντολές της τρόικα, οι δομές της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, να έχουν καταρρακωθεί και απαξιωθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί της Πολιτείας, με πρώτο αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει πλήρως αποδυναμωθεί και ακυρωθεί.
Τα νησιά μας, με τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης και με τους μνημονιακούς  νόμους που ψήφισε στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία  , έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικα και του σιδερένιου βραχίονά της, του ΤΑ.Ι.ΠΕΔ. Οι παραλίες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα ακίνητα του δημοσίου, τα μοναδικά φιλέτα της κυκλαδίτικης γης, ο δημόσιος πλούτος που υπάρχει εκεί, κινδυνεύουν άμεσα να περάσουν στα χέρια ξένων και ντόπιων συμφερόντων και μάλιστα αντί πινακίου φακής.
Σ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά και σύνθετα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να περάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χέρια ικανά κι αποφασισμένα να αγωνιστούν σκληρά ενάντια σ’ αυτή την πολιτική.
Μόνο μια δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει με επιτυχία τον σκληρό αγώνα προστασίας των δημόσιων αγαθών των νησιών μας και του μοναδικού στον κόσμο κυκλαδίτικου φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί να προστατεύσει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μαρίνες, το νερό, τη δημόσια περιουσία, τις κοινωνικές, υγειονομικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές υποδομές,  που οικοδομήθηκαν με πολύ κόπο και αγώνα του λαού και των φορέων του και τώρα εκποιούνται, καταργούνται, διαλύονται, να αγωνιστεί για ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.
Πρόσφατα είναι τα γεγονότα της κατάργησης του Νοσοκομείου Νάξου, χωρίς δυστυχώς στοιχειώδη αντίδραση εκ μέρους των τοπικών δημοτικών αρχών (πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης), αυτών που ζητούν και πάλι την ψήφο του λαού, έχοντας δημιουργήσει δυο συνδυασμούς, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν τη στήριξη  των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Τις μέρες που έρχονται και όσο ακόμη θα παραμένουν στην εξουσία τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της χώρας, θα απαιτηθούν σκληροί αγώνες του λαού της Νάξου, για να ακυρωθεί η κατάργηση του Νοσοκομείου, για να αποτραπεί το προδιαγεγραμμένο και θεσμοθετημένο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου και η διάλυση των κρατικών υποδομών του νησιού.
Σ’ αυτούς τους αγώνες μπροστάρης πρέπει να είναι μια  Δημοτική Αρχή αποφασισμένη να συγκρουστεί με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να υπερασπιστεί δυναμικά, μαζί με το λαό και τους άλλους μαζικούς φορείς, τις κατακτήσεις του.
Το καταρρέον σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σάπιο πολιτικό σύστημα, πειθήνιο όργανο της Μέρκελ, των δανειστών και της τρόικα, δε θέλει και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, δε θέλει και δεν μπορεί να δώσει καμιά μάχη, δε θέλει να κινητοποιήσει το λαό. Αντίθετα επιδιώκει με κάθε μέσο τη φίμωση και την αδρανοποίησή του.
Τον σκληρό αγώνα, για να βγει η χώρα από την καταστροφική αυτή πολιτική και για να σωθούν τα νησιά μας, μπορούν να τον δώσουν μαζί με τον λαό οι νέες δυνάμεις που αναδείχτηκαν μέσα απ’ τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες, που στηρίζονται σε νέους ανθρώπους, άφθαρτους, μαχητικούς κι αποφασισμένους ν’ ανατρέψουν τις πολιτικές της υποτέλειας και του ξεπουλήματος.
Σ’ αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι Ναξιώτες χρέος έχουμε να αναδείξουμε μέσα απ τις κάλπες, εκείνες τις δυνάμεις που εκφράζουν το καινούριο, που έδωσαν και δίνουν μαχητικά το «παρόν» τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάξου, που εναντιώνονται στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και τη διάλυση των υποδομών του νησιού μας, που παλεύουν μαζί με το λαό και τους άλλους φορείς ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης του λαού και φτωχοποίησης της χώρας.


Ο συνδυασμός της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για τα νησιά μας», με επί κεφαλής τον Βασίλη Βρούτση και με πολλά και δυναμικά στελέχη στις τάξεις του, με το πρόγραμμά του μελετημένο και εξειδικευμένο σε βάθος για όλα τα προβλήματα του νησιού, με την μέχρι σήμερα δυναμική παρουσία του, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις κινητοποιήσεις του λαού της Νάξου, όπως εκείνες των εργαζόμενων του Νοσοκομείου ενάντια στην κατάργησή του, μπορεί, με την ψήφο και τη στήριξη του λαού της Νάξου, να μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο σε μαχητικό μπροστάρη και να δώσει με επιτυχία, μαζί με όλους τους Ναξιώτες:
- τον αγώνα για το Νοσοκομείο,
- τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου,
- τον αγώνα για την προστασία των κρατικών δομών της Νάξου στην υγεία, την παιδεία,  
 τη διοίκηση, τον πολιτισμό,
- τη μάχη για να απαλλαγεί ο τόπος απ’ αυτή την καταστροφική πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: