Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

24 Σεπτέμβρη γιορτάζει η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα - Γιορτάζει το λιμάνι της Νάξου

Η γιορτή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στις 24 του Σεπτέμβρη είναι γιορτή όλων των ναυτικών  της Νάξου γιατί η δεσπόζουσα θέση της στο λιμάνι και το τάμα του Τσιριγώτη (Κυθηραίου) ναυτικού να σωθεί απο τη μανία της θάλασσας, την έχουν κάνει προστάτιδα τους. Πλήθος κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο το μικρό νησάκι που θαρρείς πως είναι σαν μια σχεδία που επιπλέει στην επιφάνεια της
θάλασσας. Κάθε χρόνο (παραμονή απόγευμα στον εσπερινό και ανήμερα) δέχεται πολυάριθμους προσκυνητές που μεταφερει το καΐκι του κ. Παναγιώτη Πολυκρέτη (του γνωστού και ως «Καραμαλή») σε μια δύσκολη προσπάθεια χωρίς μηχανικά μέσα αλλά με τράβηγμα σχοινιών με τα χέρια από το γιο του Νεκτάριο Πολυκρετη, αλλά και από άλλους συμπολίτες μας που βοηθούν πρόθυμα τη δύσκολη αυτή προσπάθεια. Απαραίτητο κέρασμα το Ναξιώτικο λουκούμι απο το σωματείο λαμβούχων Νάξου.
Σύμφωνα με την παράδοση τον γραφικό αυτό Ναό της Μυρτιδιώτισσας έκτισαν (ή συνέβαλαν στο να κτιστεί) Κυθηραίοι ναυτικοί ή επιβάτες, οι οποίοι διασώθηκαν αφού κινδύνευσαν να ναυαγήσουν στο θαλάσσιο χώρο μάλλον πλησίον της Νάξου. Επίσης ως γνωστόν υπάρχει στα Κήθυρα μεγάλο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της οποίας η εικόνα βρέθηκε πλησίον του Μοναστηριού αυτού κατά τον 14ο αιώνα.
Είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία να βρεθεί κανείς στο νησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Νάξο με φόντο το λιμάνι, τη θάλασσα, τη χερσόνησο της Στελίδας από τη μια πλευρά, αλλά και την πόλη με τον παραλιακό δρόμο, τα σπίτια και ψηλά στον λόφο ανατολικά να φαίνεται η συνοικία του Κάστρου και να δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο της πόλης (ανατολικά) και μάλιστα παρακολουθώντας τις ιερές ακολουθίες.
παραθέτουμε ορισμένες απο τις πολυάριθμες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί κατα καιρούς:















Δεν υπάρχουν σχόλια: