Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ομιλία της ψυχολόγου κ. Πρεκατέ για την εφηβική βία


του Γιάννη Λογαρά (με φωτογραφίες)
Μια αξιόλογη ομιλία της εκπαιδευτικού και ψυχολόγου κ. Βικτωρίας Πρεκατέ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Νάξου. Προσκεκλημένη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου και 2ου Γυμνασίων Νάξου η κ. Πρεκατέ ανέπτυξε το θέμα «Βία στην εφηβεία και αξίες». Αρχικά η κ. Πρεκατέ αναφέρθηκε στα αίτια που προκαλούν την εφηβική βία, που πολλές φορές συνδέεται με τη στέρηση, κακοποίηση του παιδιού που υφίσταται στο οικογενειακό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά και από την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση των μελών της οικογενείας του, μερικές φορές και από τη σχολική αποτυχία και γενικά την απόρριψή του, που του δημιουργεί έντονα αντικοινωνικά αισθήματα. Είναι τότε εύκολο να καταφύγει σε «συμμορίες» που του δίνουν ένα υποκατάστατο ενός πατέρα ή γενικά δίνουν «νόημα» στη ζωή του. Οι συμμορίες αυτές στοχοποιούν άλλες ομάδες ή συνομηλίκων τους ή συνήθως αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. ανθρώπους με σωματικά μειονεκτήματα, μετανάστες κλπ.) που τους θεωρούν ως «άλλους» και υποτίθεται ότι μπορούν να ασκούν εναντίον τους βία, πολλές φορές και ακραίας μορφής.
Για να αποφεύγονται τέτοιες μορφές βίας, για να παύσουν ή να μειωθούν τέτοια φαινόμενα πρέπει η κοινωνία και οι νέοι να εφοδιάζονται με αξίες. Κοινωνική αλληλεγγύη, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσα από εθελοντικές ομάδες, αγάπη προς τον συνάνθρωπο, δικαιοσύνη κλπ. πρέπει και πάλι να βρουν τη θέση που επιβάλλεται να έχουν στην κοινωνία. Να υποχωρήσει το πνεύμα του καταναλωτισμού, της συσσώρευσης υλικών αγαθών κλπ. και να αντικατασταθεί από τις διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες. Επίσης οι γονείς και η κοινωνία να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσοχή στα παιδιά τους και στα προβλήματα που τους απασχολούν, να τους παραστέκονται.
Για όλα τα παραπάνω θέματα η ομιλία της κ. Πρεκατέ είχε ιδιαίτερη σημασία και είναι προς έπαινο των Συλλόγων Γονέων των προαναφερθέντων Σχολείων για τη διοργάνωση της ομιλίας αυτής της κ. Πρεκατέ, η οποία σημειώνουμε ότι είναι και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «“Μέντορας” για την Παιδική Προστασία και Ευημερία».
Σημειώνουμε επίσης ότι στην αρχή της εκδήλωσης την ομιλήτρια παρουσίασε στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νάξου κ. Σταματούλα Κατσούλη. Μετά την εισήγηση της κ. Πρεκατέ ακολούθησε πλούσιος, αρκετά ενδιαφέρων και σημαντικός διάλογος με τους ακροατές. Επίσης σημαντικό γεγονός ήταν ότι την εκδήλωση παρακολούθησε και ένας αριθμός μαθητών. Ακόμη, πολύ χρήσιμο ενημερωτικό υλικό (σε φυλλάδια) διανεμήθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Η όλη εκδήλωση άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.







Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: