Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Αγγίδια Νάξου


Του Γιάννη Λογαρά (με φωτογραφίες)
Γιορτάστηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 η μνήμη του ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους (2ος μ.Χ. αι.) και στους άλλους ενοριακούς ναούς του νησιού, αλλά κυρίως στον φερώνυμο και ενοριακό ναό των Αγγιδίων, του όμορφου αυτού προαστίου της Χώρας Νάξου. Την παραμονή το βράδυ εκεί τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου (ο οποίος απηύθυνε και το θείο κήρυγμα) συμπαραστατουμένου από τους ιερείς π. Κωνσταντίνο Κύλη (Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο Ενορίας Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά), π. Νικόλαο Μετζητάκο (Εφημέριο Αγγιδίων) και π. Νεκτάριο Αλεξόπουλο και τους ιεροδιάκονους π. Νικόλαο Βλασερό και π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο.
Την επομένη το πρωί τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία. Ιερούργησαν οι ιερείς π. Νικόλαος Μετζητάκος και π. Τιμολέων Αθανασόπουλος (Εφημέριος Γαλήνης) και ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Βλασερός (και ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο).
Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν την παραμονή οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κρασσάς, Γιώργος Κορρές και Νίκος Κασμάς και την ημέρα της εορτής οι κ.κ. Στέλιος Μανδηλαράς, Γιώργος Σέργης, Νικόλαος Σκουλάτος κ.ά.
Μετά το τέλος της λειτουργίας (την ημέρα της εορτής) έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικούς δρόμους των Αγγιδίων. Κατά τη διαδρομή μπορούσε κανείς να απολαύσει μια όμορφη θέα προς το Λιβάδι και τη θαλάσσια περιοχή προς τα δυτικά και νοτιοδυτικά.
Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Ανεβλαβής, ο τέως Δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Γιάννης Τζουάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγγιδιωτών Νάξου κ. Χαράλαμπος Ματζουράνης και άλλα μέλη του Συλλόγου και μεγάλο πλήθος κόσμου, κάτοικοι του χωριού και άλλοι Ναξιώτες.
Έξω από τον Ναό κάποιοι κάτοικοι μετά τη λειτουργία πρόσφεραν αρτοκλασία αλλά και ελιές, τυρί, κρασί.
Μετά το τέλος των ακολουθιών η ταβέρνα-καφετέρια του χωριού κοντά στον Ναό γέμισε κόσμο που απήλαυσαν πρωινό καφέ ή γεύμα συμπληρώνοντας και μ’ αυτό τον τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις στο χωριό Αγγίδια για τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, μια εορτή που είναι μια από τις μεγάλες της πεδινής Νάξου.
Γιάννης Λογαράς
Ακολουθούν 12 φωτογραφίες












Δεν υπάρχουν σχόλια: