Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Χώρα της Νάξου


 Στο χώρο του λιμανιού της Νάξου πάνω στο μικρό νησάκι, στον μικρό γραφικό φερώνυμο Ναό, τελέστηκε η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και την παραμονή 23 Σεπτεμβρίου 2012 με σημαντική προσέλευση προσκυνητών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς (ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο) και ο Εφημέριος της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου (όπου υπάγεται και ο Ναός αυτός) ιερέας π. Απόστολος Βελώνης. Η τέλεση της ευλογίας της αρτοκλασίας έγινε έξω από τον Ναό την ώρα του ηλιοβασιλέματος και του σούρουπου, όταν με την καλοσύνη των ημερών σχηματίζονταν όμορφα γλυκά χρώματα στον ορίζοντα. Τους προσκυνητές είχε αναλάβει να μεταφέρει με το καΐκι του «Άγιος Νικόλαος» ο καπετάν Παναγιώτης

 Γεράσιμου Πολυκρέτης, με τη βοήθεια του γιου Νεκτάριου Πολυκρέτη και δύο άλλων συνεργατών τους. Οι τρεις βοηθοί του καπετάνιου, ο οποίος επέβλεπε από την ξηρά το δύσκολο και σχετικά επικίνδυνο έργο της μεταφοράς των επιβατών (κατά την επιβίβαση από τη στεριά και αποβίβαση στο νησάκι και αντίστροφα) κινούσαν το καΐκι όχι με μηχανή ή κουπιά αλλά τραβώντας σχοινιά, τα οποία είχαν δέσει στη στεριά και στο νησάκι. Το πρωί της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος κα ιη θεία Λειτουργία και ιερούργησαν οι πατέρες π. Παραράς, π. Βελώνης και ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Ο π. Αντώνιος Παραράς στο κήρυγμά του κατά τη θεία λειτουργία αναφέρθηκε και στον βίο της Αγίας Θέκλας, που εόρταζε εκείνη την ημέρα. Τους θρησκευτικούς ύμνους και τα ιερά κείμενα απέδωσαν στο Αναλόγιο την παραμονή οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Λιανόπουλος, Νικόλαος Σκουλάτος, Γιάννης Λογαράς και οι (ψάλτες των Τριπόδων) κ.κ. Εμμανουήλ Δημητροκάλλης και Κώστας Σφυρόερας και ανήμερα της εορτής οι κ.κ. Ν. Σκουλάτος, Αντώνης Κονδύλης και. Γιάννης Λογαράς
Μετά τη θεία τη θεία λειτουργία έγινε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας πάνω στο νησάκι, την οποία εικόνα έφεραν ανά χείρας δύο άνδρες του Λιμενικού Σώματος φορώντας επίσημες άσπρες στολές και την κρατούσαν και μετά το τέλος της λιτάνευσης μπρος από τον Ναό, μέχρις ότου την ασπάστηκαν και οι τελευταίοι προσκυνητές.
Η παρουσία των λιμενικών αρχών ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά την εορτή (την παραμονή και ανήμερα της εορτής) και ρυθμίζοντας την επιβίβαση και αποβίβαση των προσκυνητών στο πλοίο του κ. Πολυκρέτη. Παρέστησαν την ημέρα της εορτής ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Μάκης Συμεώνογλου, ο πρόεδρος του δημοτικού πολιτιστικού-κοινωνικού φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στάθης Αγγελής, άλλοι επίσημοι και μεγάλο πλήθος κόσμου.
Ο κόσμος που ήταν πάνω στο νησάκι αντίκρυζε ολόγυρά του τη θάλασσα, αλλά (πιο πέρα) και πλοία μικρά και μεγάλα και ένιωθε ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και νόμιζε ότι βρίσκεται σε μια βάρκα που πλέει ήρεμα.
Το αρνητικό της όλης εορτής ήταν (κυρίως την παραμονή μετά το τέλος του Εσπερινού) η μακρά αναμονή (που δημιουργούσε κόπωση και μικρο-εντάσεις) για επιβίβαση στο καΐκι για μεταφορά στη στεριά της Χώρας, αναμονή που διαρκούσε ίσως και μια ώρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η όλη ταλαιπωρία όμως ξεχάστηκε εύκολα αργότερα από την όλη καλή διάθεση και την ανάταση που ένιωθε ο προσκυνητής να παρακολουθεί μια φορά το χρόνο την εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον όμορφο Ναό στο νησάκι αυτό του λιμανιού της Νάξου.
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: