Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Σημαντικές προτάσεις των Πρασίνων που αφορούν και στην περιφέρεια Ν Αιγαίου


Ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασίας  σε ευρωπαϊκό και ελληνο-γερμανικό επίπεδο- Πρόσκληση για συνεργασία με φορείς
«Ενδιαφέρουσες προοπτικές για ελληνο-γερμανική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων αλλά και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, ενδυνάμωση της στενής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την χώρα μας αλλά και δρομολόγηση κοινών δράσεων που αφορούν και στο Νότιο Αιγαίο προκύπτουν από την πρόσφατη πρωτοβουλία των Γερμανών Πράσινων στο γερμανικό κοινοβούλιο»,  δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν δημόσια σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με τον Πράσινο Γερμανό βουλευτή Manuel Sarazzin, υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων.

Η πρωτοβουλία των Γερμανών Πράσινων με τίτλο «ΜΙΑ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» δίνει έμφαση σε συνεργασία σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ο οικολογικός τουρισμός και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ περιλαμβάνει προτάσεις συνεργασίας σε επίπεδο επιμελητηρίων και επιχειρηματικών ενώσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα με προτεραιότητα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα μεταφοράς διοικητικής εμπειρίας, ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση και τα φορολογικά θέματα, μηχανισμούς για εγγυητική κάλυψη των επενδύσεων, από δημόσιους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς φορείς, συνεργασία για αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με μεγαλύτερη διαφάνεια και έμφαση στην παιδεία, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην κοινωνική συνοχή, παρά στις παραδοσιακές υποδομές από μπετόν. Αφορά, επίσης, σε προτάσεις για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αλλά και υποστήριξη των προσφύγων με προοπτική την αναδιαπραγμάτευση του «Δουβλίνου ΙΙ». 

Μια τέτοια πρόταση στενής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων είχε συζητηθεί κατά την συνάντηση, τέλη Μαΐου, στο Βερολίνο, μεταξύ της αντιπροσωπείας ελλήνων πράσινων αυτοδιοικητικών (στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ) και αντιπροσωπείας των γερμανών πρασίνων στην οποία συμμετείχε ο Cem Oesdemir, συμπρόεδρος του κόμματος των Γερμανών Πράσινων και ο Reinchald Butikofer, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Η λύση για την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα βρίσκεται σε κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές που ακολουθεί η χώρα μας μέχρι τώρα. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, όπως οι Πράσινοι, που από το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, πρότειναν μια συγκροτημένη πολιτική αντιμετώπισής της. Κεντρικός άξονάς της ήταν ένα Πράσινο New Deal, μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες χώρες με κατάλληλα οικονομικά εργαλεία (πχ ευρωομόλογα και από κοινού εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια) καθώς και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης με βάση την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 25/3/2010 που υιοθέτησε την εισήγηση του πράσινου γερμανού ευρωβουλευτή Sven Giegold. Οι Πράσινοι έχουν καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην ίδια την Γερμανία, και έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Αυτές αποκτούν πλέον και διαστάσεις που ενδιαφέρουν άμεσα το Ν Αιγαίο.   
Απευθύνουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ανοικτή πρόσκληση προς τους θεσμικούς φορείς (Περιφέρεια και Δήμοι), τις επαγγελματικές ενώσεις και επιμελητήρια, το Εργατικά Κέντρα, κοινωνικούς φορείς  για να οργανώσουμε το φθινόπωρο, σε πρακτικό επίπεδο, μια τέτοια στενή συνεργασία σε τομείς που ενδιαφέρουν το Ν Αιγαίο. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και οι Γερμανοί Πράσινοι θα λειτουργήσουν ως γέφυρα για επαφές και συνεργασία.
Ολόκληρο το κείμενο με τις προτάσεις διμερούς συνεργασίας, στο  http://www.ecogreens-gr.org/Docs/110711%20Impulse%20f%fcr%20die%20deutsch-griechische%20Zusammenarbeit%20-%20grc.pdf
Δελτίο Τύπου για την συνέντευξη με θέμα: ΓΙΑ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: