Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πρώτη σε προτίμηση η μεταφορά ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα…



Ποιοι δίνουν το πράσινο φως στις διακομιδές με ιδιώτες;

Σαφέστατη προτίμηση στα ιδιωτικά πλωτά μέσα δείχνουν οι ιθύνοντες για τη διακομιδή ασθενών από τη Νάξο προς την Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΒτΝ», η μεταφορά των ασθενών γίνεται από ιδιωτικά σκάφη, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το ποσοστό μάλιστα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση το 2009, αγγίζοντας το 92%, γεγονός που αποδεικνύει ότι για διαφόρους λόγους τον πρώτο λόγο στις διακομιδές έχουν οι ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 από τις 98 συνολικά μεταφορές που έγιναν μέσω θαλάσσης, μόλις τα 26 περιστατικά μεταφέρθηκαν με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και τα 72 με ιδιωτικά σκάφη. Το 2008 από τις 116 διακομιδές οι 32 έγιναν με το Λιμενικό και οι 84 με ιδιωτικά, ενώ το 2009 μόλις δέκα μεταφορές έγιναν από το Λιμενικό και 132 με ιδιωτικά σε σύνολο 142 διακομιδών.
Όσο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος μετέφερε έξι ασθενείς, ενώ ιδιωτικά σκάφη μετέφεραν τριπλάσιο αριθμό ασθενών που ανήλθε στους 18…
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία της μεταφοράς ασθενών από την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας. Σύμφωνα με αυτά, το 2008 μεταφέρθηκαν συνολικά 99 ασθενείς, εκ των οποίων οι 69 με πλοίο, 12 με ελικόπτερο, 9 με αεροπλάνο και ισάριθμοι με πλωτό μέσο. Το 2009 οι διακομιδές αυξήθηκαν στις 163, με συχνότερο μέσο μεταφοράς το πλοίο της γραμμής (117 περιστατικά), το ελικόπτερο με 30 διακομιδές, ενώ μόλις 11 διακομιδές έγιναν με αεροπλάνο και 5 με πλωτά μέσα.
Ανασφάλεια, αβεβαιότητα και ανησυχία είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν τους Ναξιώτες, τους Κυκλαδίτες, τους νησιώτες, κάθε φορά που η ζωή τους κινδυνεύει. Το κατ’ ευφημισμό Νοσοκομείο Νάξου αδυνατεί να καλύψει βαριά περιστατικά και καταφεύγει στη διακομιδή των ασθενών στο Νοσοκομείο της Σύρου ή της Αθήνας, ανάλογα πάντα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τη διαθεσιμότητα του μέσου διακομιδής. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πώς επιλέγεται το μέσο για τη μεταφορά και γιατί όταν η διακομιδή του ασθενούς γίνει με πλωτά μέσα, γιατί το σκάφος του λιμενικού δεν καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Υπάρχει μεθόδευση της επιλογής του μέσου μεταφοράς και από ποιους;

Στη Νάξο τρία σκάφη έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, τα οποία μαζί με το σκάφος του λιμενικού και τα εναέρια μέσα καλούνται να λύσουν το πρόβλημα της «ανυπαρξίας» του Νοσοκομείου. Το «Άρτεμις», ο «Κυρίαρχος» και η «Αργοκοιλιώτισσα» μεταφέρουν ασθενείς όχι μόνο από τη Νάξο, αλλά και από τα γύρω νησιά προς τη Σύρο, με κύριο κριτήριο (;) επιλογής το σκάφος που μπορεί να προετοιμασθεί και αντεπεξέλθει γρηγορότερα. Λογικά το σκάφος του Λιμενικού θα έπρεπε να είναι αυτό που πληροί τις προϋποθέσεις, με βάση και τα χαρακτηριστικά του, όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται από τα στοιχεία, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Μία από τις εξηγήσεις που δίνεται κατά καιρούς είναι ότι το σκάφος είναι «παροπλισμένο», για διαφόρους λόγους, γεγονός που οδηγεί αμέσως στην αναζήτηση ιδιωτικού μέσου.

Πόσο κοστίζει
Σχεδόν 250.000 ευρώ επιβάρυναν τους ασφαλιστικούς φορείς των ασθενών και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο, οι διακομιδές ασθενών με το αλιευτικό σκάφος «Δημήτριος Κ. ΙΙ», για τα έτη 2007 και 2008. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μετά από ανάλογη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, το «Δημήτριος Κ. ΙΙ» είχε πραγματοποιήσει 47 διακομιδές, από το Λιμεναρχείο της Νάξου, έναντι 83.385€ για το έτος 2007, ενώ για το 2008 διατέθηκαν 164.699 € για 62 διακομιδές. Και όλα αυτά τη στιγμή που το σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Νάξου.

Τα χαρακτηριστικά των σκαφών

Σκάφος του Λιμενικού
μήκος 18,50 μέτρα
(με δύο μηχανές, 1250 ίππων έκαστη)

Κυρίαρχος
Μήκος 18 μέτρα
(με δύο μηχανές 600 ίππων έκαστη

Άρτεμις
10 μέτρα

Αργοκοιλιώτισσα
9,80 μέτρα

Η διαδικασία της διακομιδής
Αγώνας δρόμου και συνεννοήσεων κάθε φορά που κινδυνεύει ένας άνθρωπος…. Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει επιφορτιστει με το έργο του συντονισμού διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών από διάφορες περιοχές της χώρας σε νοσηλευτικά ιδρύματα με αεροπορικά ή πλωτά μέσα. Ειδικότερα για τη διακομιδή με πλωτό μέσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιφορτίζεται τη διαδικασία ανεύρεσης και διάθεσης κατάλληλου κάθε φορά μέσου, μετά από το σχετικό αίτημα του ΕΚΑΒ. Πιο συγκεκριμένα, για να δρομολογηθεί η διακομιδή ενός ασθενούς, το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και ενημερώνει για τη σοβαρότητα του περιστατικού. Στη συνέχεια, το ΕΚΑΒ ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Κ.ΕΠΙΧ. ρωτάει το Λιμεναρχείο για τα διαθέσιμα μέσα διακομιδής και τις εναλλακτικές προτάσεις. Και ξεκινάει η αντίστροφη πορεία… Το Λιμεναρχείο ενημερώνει το Κ.ΕΠΙΧ για τα διαθέσιμα πλωτά μέσα, το χρόνο προετοιμασίας και ετοιμότητας καθώς και το χρόνο κάλυψης της απόστασης,, το Κ.ΕΠΙΧ ενημερώνει το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο στην επιλογή του μέσου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη 10ετή λειτουργία του Τμήματος αερομεταφορών του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκαν 15.531 αεροδιακομιδές, εκ των οποίων οι 9.530 ήταν άνδρες και οι 6.001 γυναίκες, από ηλικίες 0 έως 93 ετών. Οι 14.794 προέρχονταν από τις Κυκλάδες (ποσοστό 35,22%), οι 3.509 από τα Δωδεκάνησα (ποσοστό 24,40%), οι 3.254 από το λοιπό Αιγαίο (ποσοστό 22,5%), οι 1.479 από τα Επτάνησα (ποσοστό 10,2%), οι 634 από την Κρήτη (ποσοστό 4,3 %) και οι 346 από τον Αργοσαρωνικό (ποσοστό 2,5%). Σήμερα, το πτητικό έργο του ΕΚΑΒ το έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, πετώντας τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, καθώς διαθέτει τα δικά της ιπτάμενα μέσα (Ε/Π Agusta B-212, Super Puma και το αεροπλάνο της C-130). Επίσης, ο Στρατός Ξηράς διαθέτει τα ελικόπτερα CHINOOK.
H σύνθεση του πληρώματος περιλαμβάνει έναν ειδικευμένο ιατρό που έχει εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και τουλάχιστον 6 μήνες εμπειρία στην εξάσκηση της επείγουσας ιατρικής στο έδαφος, καθώς και ένα άτομο πλήρωμα - διασώστη με εξάσκηση στα επείγοντα περιστατικά στο έδαφος τουλάχιστον 1 χρόνο (Κινητές Μονάδες), ενώ υπάρχει συνεχιζόμενη εκπαίδευση και παρακολούθηση Κ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. στο χώρο του ΕΚΑΒ.
Σε κάθε αεροδιακομιδή υπάρχει ο απαραίτητος για την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής υγειονομικός εξοπλισμός (αναπνευστήρας - monitor - συσκευές έγχυσης υγρών - απινιδωτής - Η.Κ.Γ.).
Το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ εδρεύει στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του.
Οι ιπτάμενοι μόνιμοι ιατροί του ανέρχονται σε οκτώ (8) συν δύο (2) επικουρικών και τριών (3) συνεργατών. Τα ιπτάμενα πληρώματα - διασώστες φθάνουν τους 15 τον αριθμό.

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠΙΧ
Το ΚΕΠΙΧ/ΛΣ άρχισε να λειτουργεί σε δοκιμαστική βάση στις 30/3/2009, ενώ από 01/10/2009 τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία .
1. Η αποστολή του Κ.ΕΠΙΧ./Λ.Σ. είναι:
- Η διαχείριση και ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών-συμβάντων αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της τοπικής αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, πλην των περιστατικών Έρευνας & Διάσωσης για τα οποία επιλαμβάνεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
- Ο σχεδιασμός, συντονισμός, διεύθυνση και παρακολούθηση επιχειρήσεων και αποστολών, στις οποίες εμπλέκονται επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος,.
- Η διακλαδική συνεργασία με αντίστοιχα Επιχειρησιακά Κέντρα άλλων εθνικών φορέων ή η διεθνής συνεργασία με αντίστοιχα Κέντρα που λειτουργούν σε άλλα κράτη και πάντοτε υπό την εποπτεία των αρμοδίων Διευθύνσεων του ΛΣ.
- Η λειτουργία ως Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, πλην περιστατικών έρευνας και διάσωσης και πάντοτε σύμφωνα με τον αντίστοιχο σχεδιασμό.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ
Το Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου και της διακλαδικής συνεργασίας με άλλους φορείς, συνολικά για το 2009, μέσω του ΚΕΠΙΧ και του ΕΚΣΕΔ, συντόνισε και επιλήφθηκε στην μεταφορά ασθενών/τραυματιών σε 668 περιστατικά.
Ειδικότερα:
1. Διαμέσου του ΚΕΠΙΧ/ΛΣ αναζητήθηκαν και διατέθηκαν πλωτά μέσα για μεταφορά ασθενών / τραυματιών από τη νησιωτική χώρα σε λιμάνια όπου βρίσκονται κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΑΒ. Κατά το έτος 2009 εκτελέστηκαν συνολικά 603 μεταφορές ασθενών/τραυματιών, εκ των οποίων οι 286 με περιπολικό ή ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. Οι υπόλοιπες 317 μεταφορές εκτελέστηκαν είτε με δρομολογημένα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία γραμμής, είτε με ιδιωτικά πλωτά μέσα, υπό το συντονισμό και διαχείριση του ΚΕΠΙΧ/ΛΣ. Επισημαίνεται ότι η τελική απόφαση χρήσης ή μη του ανευρεθέντος πλωτού μέσου, εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ .

Δημοτικά πασαλείμματα…στη Δρυμαλία με χροια σκανδάλου

Αναστάτωση επικρατεί στο Δήμο Δρυμαλίας τις τελευταίες ημέρες, μετά τις καταγγελίες του Τοπικού Συμβουλίου Δαμαριώνα για μεθοδεύσεις εις βάρος του χωριού, με αφορμή τη μη εκτέλεση έργου στη θέση «Κοκκίνη» και την εκταμίευση ποσού 11.500€, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία στο χώρο. Ο Δήμος «κινητοποιήθηκε» άμεσα, μετά τη έκταση που έλαβε το θέμα, δίνοντας εντολή οι εργασίες στον εν λόγω χώρο στάθμευσης να ξεκινήσουν άμεσα, από την περασμένη Τετάρτη, όταν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου βρίσκονταν ήδη στο Δήμαρχο, για να διαμαρτυρηθούν. Ερώτημα παραμένει γιατί μπήκαν τα μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν το χώρο, τη στιγμή που εργολάβος έχει αναλάβει τις εργασίες…
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρδάνης ισχυρίστηκε ότι ο εργολάβος είχε αναλάβει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην Κόρωνο και γι’ αυτό καθυστέρησε να ξεκινήσει τις εργασίες στο Δαμαριώνα, κάτι όμως που έγινε αμέσως μετά τα τελευταία γεγονότα, το οποία όμως δεν φαίνεται να σταματούν εδώ, αφού δρομολογούνται εξελίξεις… Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί στην παράταξη της πλειοψηφίας, δηλαδή της παράταξης του Δημάρχου, τα μέλη της οποίας θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για το χειρισμό του θέματος και την εμπλοκή προσώπων…
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του Δημάρχου σε τοπικό σταθμό, ο πρώην Πρόεδρος του Δαμαριώνα Μιχάλης Καλαϊτζής, με παρέμβασή του τοποθετήθηκε σε έντονο ύφος για τους χειρισμούς του Δήμου. Σε δήλωσή του στο «ΒτΝ» ο Δήμαρχος κ. Μπαρδάνης προέτρεψε όποιον έχει στοιχεία να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα.
Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής προβλέπεται επεισοδιακό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Δαμαριωνίτες…

Συνέχεια στη «Δίκη των έξι»

Την απόρριψη του αιτήματος επανάληψης της «δίκης των έξι» ζητάει με υπόμνημά της η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, με αφορμή τις προσπάθειες του κ. Μίκη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη να επαναληφθεί η δίκη.
Πρόσφατα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με νέα αποδεικτικά στοιχεία, πρέπει η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους έξι να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία, λόγω παραγραφής. Αντίθετα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει στο υπόμνημά της ότι ο Άρειος Πάγος στηρίχθηκε στο κείμενο της καταδικαστικής απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η δίκη των έξι, τα στενογραφημένα πρακτικά, εκδόσεως Πρωίας, Αθήνα 1931», που περιέχει λάθη και δεν ανέτρεξε στην αναζήτηση του αυθεντικού κειμένου, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ή στο αρχείο της Βουλής. Αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Μ. Πρωτοπαπαδάκης δεν αποτελούν νέα στοιχεία, αλλά προσωπικές απόψεις όσων τις υποστήριξαν (Βενιζέλος, Πάγκαλος), στη Βουλή. Κάνει μάλιστα λόγο για «παραποιημένα στοιχεία» και «νομικές αβλεψίες».
Η Ομοσπονδία ζητεί να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, που έχει καταθέσει, να κριθεί ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν αποτελούν νέα γεγονότα και να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης.
Παράλληλα, στο υπόμνημά του, ο συνήγορος του Μ. Πρωτοπαπαδάκη, ζητεί να απορριφθεί η παράσταση της εν λόγω Ομοσπονδίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, που καταδίκασε σε θάνατο τους έξι.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Μετά από αρκετές διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων για τα ποσά που πλήρωσαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στο ΟΣΔΕ, ο γεωπόνος και αντιπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμαριώνα κ. Γιάννης Μαράκης αναζήτησε το επίσημο τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ το οποίο και ανακοινώνει:

Ποσό δικαιωμάτων ποσό τιμολογίου(χωρίς ΦΠΑ) ποσό τιμολογίου (με ΦΠΑ 15%)
Α)Για ΟΧΙ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες:
Έως 200 17,40 - 20
200-300 55 - 63,25
300-400 61 - 70,15
400-500 65 - 73,45
500-800 70 - 80,50
800-1000 80 - 92
1000-2000 110 - 126,50
2000-3000 130 - 149,50
3000-4000 140 - 158,20
Πάνω από 4000 150 - 172,50
Β)Για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποκλειστικά αγρότες :
Έως 10.000 57 65,55
Πάνω από 10.000 150 172,50
Γ)Συνταξιούχοι ΟΓΑ:
Έως 5.000 57 - 65,55
Πάνω από 5.000 150 - 172,50
«Τα παρακάτω αντίστοιχα ποσά πρέπει να πληρώνει στην Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Νάξου, όποιος ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτηση για να την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του στο ΟΣΔΕ 2010.
Αυτά είναι τα ποσά που περιλαμβάνονται στο επίσημο τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταβάλλει από αυτά, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και στους συν/χους του ΟΓΑ, δικαιούχους του προγράμματος ένα ποσό 70€ περίπου στον καθένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Μαράκης.

Ενιαίος Φορέας Νάξου Ουτοπία ή Πραγματικότητα;

Χρόνια τώρα ακούμε για τον ενιαίο φορέα Νάξου, το αποτέλεσμα, όπως σε πολλά άλλα ζητήματα, δεν έχει γίνει τίποτα. Μη θεωρηθεί ότι προσεγγίζω το θέμα με μηδενιστικό τρόπο, απλώς τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια από την αδιαφορία μας, την απουσία συμμετοχής και τις διάφορες μικρόψυχες, μικροπολιτικές, πελατειακές σκοπιμότητες δεν μας αφήνουν το χρονικό περιθώριο για εφησυχασμό και αδράνεια.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, αντιπαλότητες, σύνδρομα του παρελθόντος, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες και δεν αφήνουν τις υγιείς δυνάμεις αυτού του «ευλογημένου νησιού» να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει ο Δήμος μαζί με όλους τους φορείς και τους Δημότες να προχωρήσει στη σύσταση του ενιαίου φορέα. Ας κάνουμε την υπέρβαση όλοι από τον κακό μας εαυτό και να προχωρήσουμε στη σύστασή του, ως ένδειξη ότι θέλουμε κάτι να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο. Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, η διασπορά δυνάμεων η κυριαρχία του εγώ και η απουσία του εμείς στις επιλογές μας, δεν οδήγησαν πουθενά μέχρι σήμερα. Μόνο μέσα από φορείς που λειτουργούν συλλογικά, ενοποιημένα και που ως γνώμονα έχουν το κοινό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου μας, μπορούμε να δούμε απτά αποτελέσματα.
Ένας φορέας που θα βάλει τις βάσεις της συζήτησης, σχετικά με το ποιος είναι ο στόχος μας, προς ποια κατεύθυνση αναπτυξιακά θέλουμε να πάμε, ποιο είναι το όραμά μας. Θα πρότεινα ως αρχή της συζήτησης ένα μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται πρωτίστως τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για να είναι βιώσιμο και αναπτυξιακό. Πολλοί θα θεωρήσουν ότι όσα σας αναφέρω αποτελούν αποκύημα μιας φανταστικής, ρομαντικής διάθεσης, κάθε άλλο, είναι απλώς μια έκφραση ανησυχίας και αυτοκριτικής για όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δεν έγιναν. Έχουμε όλοι ευθύνη, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί από τη θέση και το ρόλο που έχει σε αυτό το νησί. Ενιαίος φορέας, κοινές δράσεις, κοινοί στόχοι, συλλογικότητα, συμμετοχή, η μόνη λύση στα σημερινά ανυπέρβλητα Ναξιακά αδιέξοδα.
Μιχάλης Μαστρογιαννόπουλος

Διακομιδές ασθενών

Του Γερμ. Καπίρη
Το σύστημα διακομιδής ασθενών στα νησιά του Αιγαίου ήταν είναι και θα είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφόσον είναι αδύνατον να έχουμε ένα πλοίο ως νοσοκομείο σε κάθε ένα από τα δεκάδες νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου Ποτέ μέχρισήμερα το θέμα των διακομιδών δεν αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, για τον απλούστατο λόγο ότι όλες οι ηγεσίες αυτές αντιμετώπιζαν το θέμα των διακομιδών ασθενών όπως και το συνολικό θέμα Δημόσια Υγεία με τα κριτήρια και δεδομένα της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι με τις ιδιαιτερότητες την νησιωτικής Το σύστημα διακομιδών ασθενών για τα νησιά Αιγαίου,στα οποία κρίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και θα κρίνεται στο μέλλον η ποιότητα του συστήματος Υγείας από τους επισκέπτες των νησιών μας και από τις πέντε Ηπείρους, οφείλει να αποκτήσει κάποτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά και δυνατότητες:
Να σέβεται τη ζωή, την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια του κάθε αρρώστου Να έχει γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά ώστε η μεταφορά του ασθενούς να πραγματοποιείται έγκαιρα μέσα στη χρυσή ώρα (90 λεπτά) και όχι με καθυστερήσεις πολλών ωρών,όταν πλέον είναι αργά Το σύστημα διακομιδών πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διατιθέμενα μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, που ανήκουν στα διάφορα σώματα των ενόπλων δυνάμεων, πολιτική αεροπορία, πλοία της ακτοπλοΐας και ταχύπλοα σκάφη, αξιόπιστα, ειδικά διαμορφωμένα για μεταφορά ασθενών Με τη συντονισμένη χρήση όλων αυτών τωνμέσων θα μειώνεται σημαντικά το κόστος των διακομιδών και θα καλύπτονται πληρέστερα και έγκαιρα οι ανάγκες τουμόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών Καταστάσεις όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία να μη διαθέτει μια θέση για μεταφορά ασθενούς, το σκάφος του Λιμενικού να είναι εκτός λειτουργίας πάνω από τις 300 ημέρες του χρόνου, όπως επίσης κανένα πλοίο επιβατικό της ακτοπλοΐας μας να μη διαθέτει μια καμπίνα με εύκολη πρόσβαση για τη διακομιδή ενός ασθενούς πρέπει να εκλείψουν τελείως, αν θέλουμε να λέμε
ότι διαθέτουμε εθνικό σύστημα διακομιδής ασθενών Τα μέσα, επίσης, που πραγματοποιούν τις διακομιδές θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε 20 το πολύ 30 λεπτά και όχι
αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις σε 4 έως 5 ώρες.

Έργα υποδομής στη Νάξο, «ώρα μηδέν»

Γράφει ο Θανάσης Καραβίας.
Έχουμε τεχνικές υπηρεσίες στο Δήμο, στο Επαρχείο, στη
Νομαρχία, στην περιφέρεια αλλά έργα υποδομής δεν
έχουμε.
Έργα σημαντικά που χρονίζουν και που συζητιούνται χρό-
νια τώρα προεκλογικά αλλά παραμένουν στα συρτάρια. Ο
ένας ρίχνει το ‘’μπαλάκι’’ στον άλλον και όλοι μαζί στο
μέλλον και στην ευημερία του νησιού μας που υστερεί δρα-
ματικά σε σχέση με τα άλλα γειτονικά μας νησιά(Πάρο,
Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο). Βασικά έργα υποδομής είναι το
οδικό δίκτυο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το φράγμα του Τσι-
καλαριού, το χωροταξικό, ο περιφερειακός, οι βιολογικοί
στα χωριά, ο ΧΥΤΥ κ.α.
Οι υποδομές που είναι ως γνωστόν οι προυποθέσεις για την
τουριστική, εμπορική και πρωτογενή ανάπτυξη ενός τόπου
στο ‘’ μεγάλο νησί ‘’, βρίσκονται τόσο υποβαθμισμένες ή
και ανύπαρκτες ώστε η κάθε συζήτηση για ανάπτυξη και
αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων να είναι άκαιρη και
θεωρητική. Οι όποιες εξαγγελίες για αναπτυξιακές εται-
ρείες, για επενδύσεις, για ποιότητα ζωής, υπό αυτές τις συν-
θήκες μόνο για γέλια ή μάλλον για κλάματα είναι.
Οι βασικές αυτές υποδομές θυμάμαι, άρχισαν να συζητιούν-
ται σε λαϊκές συνελέυσεις και στη συνέχεια στα Δημοτικά
και Νομαρχιακά συμβούλια από το 1985!
Έχουν περάσει 25 χρόνια και όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί
αυτά τα έργα αλλά το χειρότερο έχουν γίνει πολιτικό ‘’μπα-
λάκι’’ λες και τα έργα έχουν χρώμα ή κομματική ταυτότητα.
Τα έργα γίνονται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού
καθώς και οι μισθοί και οι καρέκλες όλων αυτών που εμ-
πλέκονται με τα έργα και την ποιότητα της ζωής του τόπου.
Απο δικαιολογίες και ‘’μπαλάκι’’ οι κύριοι αυτοί είναι αυ-
θεντίες, αλλά ως εκεί. Ποτέ κανείς δε φταίει, κανείς δεν έχει
την ευθύνη, κανείς δεν τιμωρείται πολιτικά ή υπηρεσιακά.
Όλοι έχουν μια δικαιολογία που τελικά γίνεται ‘’μπαλάκι’’.
Όχι μόνο έργα υποδομής δεν έγιναν όσα θα έπρεπε αλλά
και τα υπάρχοντα υποβαθμίστηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε
να γίνουν επικίνδυνα (οδικό δίκτυο, λιμάνι, σκουπιδότοπος,
σφαγεία, βιολογικοί καθαρισμοί ,δίκτυο συλλογής αποβλή-
των παραλιών, ακατέργαστα λύματα των χωριών, χωροτα-
ξικό). Θα ήταν σημαντικό να είχαμε μια έρευνα για την
πορεία του κάθε εργου για να βλέπαμε ποιος και τι φταίει.
Και όλα αυτά σε μία περίοδο που πακτωλός χρημάτων επέ-
στρεφαν στα ταμεία της Ε.Ε ως μη απορροφούμενα. Ταυτό-
χρονα ο Δήμος συσσώρευσε 5.600.000€ ταμειακό
υπόλοιπο. Τώρα που έφθασαν οι ισχνές αγελάδες, τώρα που
η χώρα αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα
λάθη του παρελθόντος, ποιος απο τους σωτήρες θα μας
προστατευσει ποιος; όπως λέει και ο ποιητής...Μα φυσικά
κανεις. Μόνοι με σκέψη και σύνεση
πρέπει να βρούμε τις λύσεις για το μέλλον. Ο καθένας έχει
υποχρέωση να κάτσει να σκεφτεί, να συζητήσει, να μάθει
την αλήθεια και τελικά να αποφασίσει στις επερχόμενες
εκλογές όχι για το προσωπικό του συμφέρον αλλά για το
συμφέρον της Νάξου μας.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ


Με σκόρ( 2 - 1) κέρδισε ο Πανναξιακός τον Αστέρα Κορθίου Ανδρου σε ένα εντυπωσιακό ματς όπου οι γηπεδούχοι προγήθηκαν στις αρχές του Α΄ημιχρόνου και ακολούθησε η ισοφάριση της Ναξιώτικης ομάδας με σκόρερ τον Λυμπερτά στο 26΄Το δεύτερο γλόλ του Πανναξιακού πέτυχε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Σουσούνης το οποίο (2-1) έμελε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα। Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με καθυστερήσεις και ο Αστέρας προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε αφού έχασε και πέναλτυ στο 60΄
Η ομάδα της Νάξου τερματίζει τελικά στην 2η θέση του βαθμολόγικού πίνακα στην τελική κατάταξη। Εκκρεμεί βέβαια η ένσταση του Αστέρα Κορθίου για αντικανονική συμμετοχή παίκτη της πρωταθλήτριας Ανω Σύρου। Σε περίπτωση που αφαιρεθούν βαθμοί απο την Συριανή ομάδα τότε Πρωταθλητής αναδυκνείεται ο Πανναξιακός ο οποίος και θα συμμετέχει μαζί με τον Μ Α।Ο Μυκονου στο πρωτάθλημα της Δ΄εθνικής κατηγοριας



ΝΗΡΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ - Α.Ο. ΆΝΩ ΣΥΡΟΣ 1-1


Χωρίς ηθικούς φραγμούς και άνευ όρων Η παραχώρηση της πλατείας Γαλανάδου σε «ημετέρους»

Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτι-
κού Συμβουλίου Νάξου, με αφορμή το αίτημα παραχώρησης της πλατείας Γαλανάδου σε
«ομάδα πολιτών», για τη διεξαγωγή εκδήλωσης. Αν και το θέμα αυτό αφορούσε ομάδα πο-
λιτών με επικεφαλής τον γιο του Δημάρχου, ο κ. Νίκος Μαράκης δεν είχε την ευθιξία να μη
συμμετάσχει στη συζήτηση του θέματος, αντίθετα μάλιστα ήταν και ο εισηγητής του… Κα-
ταστρατηγώντας κάθε δεοντολογία, πρότεινε στα μέλη του συμβουλίου να ψηφίσουν την
παραχώρηση της πλατείας, στην οποία θα «αναβίωναν» τα έθιμα του τόπου,με βιολιά και
λαϊκά όργανα, με αντίτιμο εισιτηρίου της τάξηςτων 10€ Μπορεί στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου να προβλέπεται ότι «Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση λήψης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον», όμως ο Δήμαρχος Νάξου, πρώτος τη τάξει πολίτης, ήταν αυτός που όχι μόνο δεν αποχώρησε από την αίθουσα, όχι μόνο δεν συμμετείχε στη συζήτηση, αντίθετα εισηγήθηκε το εν λόγω θέμα, αγνοώντας μάλιστα την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου πουείπε όχι στην παραχώρηση της πλατείας Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό «Ο Δημοτικός Σύμβουλος έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού, όσο και κατάτη λήψη της απόφασης
Ο Σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και
τιμωρείται με την ποινή της αργίας».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά το αίτημα αφορούσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλανάδου με
πρόεδρο τον κΓιάννη Μαράκη,που όπως στη διάρκεια της συνεδρίασης αποκαλύφθηκε ότι
δεν εγκρίθηκε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο, άρα δεν υπήρχε σύλλογος…Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση του Δημάρχου.
Υπερψήφισαν οι κ.κ. Πιτταράς, Σέργης, Τσαγκλής, Βάλλης, Καρποντίνης, Τουλούπης, Ραπτάκης, Καραμανής και Μαργαρίτης,καταψήφισαν οι κ.κ. Πολυκρέτης, Ανεβλαβής,
Καπίρης, Βερνίκος, Βενιέρης, Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Γαλανάδου κ. Βαθρακοκοίλης,
ενώ ο κ. Λεγάκης ψήφισε παρών.

Προεκλογικός Αναβρασμός Στη σκιά της Ρόδου


Το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ο Βουλευτής τουΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες κΠαναγιώτης Ρήγας, σε τοπικάμέσα ενημέρωσης Σύμφωνα με όσα φέρεται να λέει ο κΡήγας, είναι πιθανόν να είναιυποψήφιος Περιφερειάρχης, στην αιρετή πια Περιφέρεια,
με την προϋπόθεση ότι ο Νομάρχης Δωδεκανήσων κ. Μαχαιρίδης δεν θα διεκδικήσει
τον τίτλο του Περιφερειάρχη,αλλά του Δημάρχου στοΔήμο της Ρόδου. Ένα τέτοιο
ενδεχόμενο δημιουργεί νέους συσχετισμούς, ενώ ανοίγει το δρόμο στον πρώτο επιλαχόντα Βουλευτή κ Γερμανό Καπίρη, να διαδεχθεί τον κΡήγα στα έδρανα της Βουλής.
Και όλα αυτά, εν μέσω της συζήτησης του Νομοσχεδίου «Καλλικράτης» στη Βουλή, η
οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή του
Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους Δωδεκανήσιους για την έδρα
της Περιφέρειας, όπως όλα δείχνουν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης
δεν είναι διατεθειμένος να παρέμβει στο χωροταξικό, κατά συνέπεια η έδρα θα μείνει στον Πειραιά.Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρεία δημοσκοπήσεων διενεργεί τις τελευταίες ημέρες
γκάλοπ, για τους υποψήφιους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ονόματα προς αξιο-
λόγηση τους κ.κ.Μαχαιρίδη(Νομάρχη Δωδεκανήσων),Μπάιλα (Νομάρχη Κυκλάδων), Κόκκινο (πρώην Περιφερειάρχη), Βαληνάκη,Καραμάριο (πρώην Βουλευτή Δωδεκανήσου) και Γιαννόπουλο (πρώην Δήμαρχο Ρόδου) η μόνη αναφορά από τις Κυκλάδες είναι στο πρόσωπο του κ Μπάιλα, γεγονός που έρχεταινα ενισχύσει την άποψη ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας θα προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, ο πολυπληθέστερος Νομός σε σύγκριση με τις Κυκλάδες. (σελ.3 στο "Βήμα της Νάξου")

Ναι της Αρχαιολογίας για τις εργασίες στο γεφύρι Γαλανάδου


Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες για την ολοκλήρωση του γεφυριού του Γαλανάδου, μετά από ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών από την Αρχαιολογία. Η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε χθες στην άρση της διακοπής των εργασιών μετά τις παρεμβάσεις του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Επαρχείου Νάξου. Σε έγγραφο που υπογράφει η Προϊστάμενη της Εφορείας κ. Κατερίνα Δελλαπόρτα αναφέρει χαρακτηριστικά «σας πληροφορούμε κατόπιν υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων του
έργου με το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου αίρεται το προαναφερθέν σήμα και εγκρίνεται η συνέχεια των εργασιών, υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων που αναφέρονται σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας μας το οποίο έχει κοινοποιηθεί…»

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΒΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται στον πυρετό της οικονομικής της παρακμής, την ίδια ώρα που ο λαός αναζητά τους υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας και ζητάει «ΤΙΜΩΡΙΑ». Αυτή την ώρα στους δύο Δήμους του Νησιού οι τοπικοί μας άρχοντες πορεύονται με αδιαφάνεια και σκανδαλισμούς. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την υπόθεση με την πληρωμή χρηματικού εντάλματος 11.500,00 Ευρώ στο Δήμο Δρυμαλίας(;), όπως καταμαρτυρούν τα μέλη του Τ.Σ. Δαμαριώνα.
Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που υπέγραψαν και συνέταξαν το Χ.Ε.Π.(Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής) και πως προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν όταν αυτό αποκαλύφθηκε(;)!! Ποια μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους μηχανισμούς λειτουργίας του Δήμου για τις υπόλοιπες πράξεις οικονομικής διαχείρισης(;)!! Και σαν να μην έφτανα αυτά που συμβαίνουν στον επάνω Δήμο, έρχεται και ο «από κάτω» να παραβιάσει κάθε έννοια και κανόνα ηθικής και διαφανούς διαχείρισης μα τον τρόπο που εμμένει να ευνοεί τους ημέτερους. Αγνοώντας ο Δήμαρχος και άλλοι δημοτικοί άρχοντες τα όσα καταγγέλλουν επιχειρηματίες του νησιού για μεροληπτική αντιμετώπιση επιχείρησης στην οποία εμπλέκεται ο γιός του Δημάρχου, έρχονται να αποφασίσουν ύστερα από εισήγηση του ίδιου του «πρώτου πολίτη του Δήμου», να παραχωρήσουν (παρά την αντίθετη απόφαση του Τ.Σ. Γαλανάδου) την πλατεία του χωριού για να γίνει εκδήλωση από έναν δήθεν «Πολιτιστικό Σύλλογο» ο οποίος τελικά χαρακτηρίστηκε «ομάδα πολιτών» και στην οποία πρωταγωνιστεί πάλι ο «υιός»!!. Μια απόφαση που υλοποιήθηκε μεν αλλά κρίνεται ως προς το ηθικό και τυπικό της μέρος. Την ώρα που οι Ναξιώτες περιμένουν έργα πνοής και ανάπτυξης, οι «άρχοντες» ανακατεύονται με τα «πίτερα» …αλλά ήρθε η ώρα να τους φάνε οι … «κότες».

ΒΗΜΑ 66

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη αδιαφορία όλων των αρμόδιων φορέων, οι γονείς του 2ου Δημοτικού σχολείου Παροικίας, Πάρου πήραν τη δυσάρεστη απόφαση να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο από την Τρίτη 25 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας, οι οποίες συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί εδώ και οκτώ χρόνια. Οι γονείς είναι αποφασισμένοι εάν δεν έχουν αποτελέσματα μέχρι την Δευτέρα, να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τις αίθουσες του σχολείου, μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ναυάγια για το σμυρίγλι και τα μάρμαρα της Νάξου

Αρθρο του Μανώλη Δ.Μανωλά

Σε ναυάγιο οδηγείται κάθε προσπάθεια τόνωσης της αγοράς του σμυριγλιού, εξαιτίας τόσο της αδιαφορίας των υπευθύνων, όσο και των όρων μεταφόρτωσης του ορυκτού, στο λιμάνι της Νάξου Πρόσφατη καταγγελία της 3/9/2009, του Διευθυντή Ανάπτυξης της Ελληνικής μεταλλευτικής εταιρείας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» κ Μιχάλη Τσουκάτου, επιβεβαιώνει την αδιαφορία που επιδεικνύεται για την προώθησηστην αγορά του σμυριγλιού. Ο κ. Τσουκάτος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2004 η εταιρία μας δημιούργησε αποθηκευτικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή Ρότερνταμ Ολλανδίας, με σκοπό την προώθηση μαγνησίας και
άλλων βιομηχανικών ορυκτών, όπως η Σμύριδα Προσπαθήσαμε τότε να έρθουμε σε επαφή με το Δήμο Δρυμαλίας για την προμήθεια 5.000 τόνων σμύριδας από τη Νάξο, που παρεμπιπτόντως προμηθευόμαστε από τηνΤουρκία, έως και σήμερα. Όχι μόνο δεν βρήκαμε άκρη, αλλά χάσαμε και τα εισιτήρια τα οποία είχαμε εκδώσει.
Το 2007 εξαγοράσαμε έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς βιομηχανικών ορυκτών στην Ολλανδία Η εταιρεία Van Mannekus & CO BV προμηθεύεται σε ετήσια βάση περίπου 7000 τόνους ακατέργαστης σμύριδαςαπό την Τουρκία, την οποία επεξεργάζεται και στη συνέχεια πωλεί κυρίως για την παραγωγή λειαντικών τροχών Προσπαθήσαμε και φέτος να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς του Δήμου Δρυμαλίας για την
προμήθεια σμύριδας, αλλά δυστυχώς ακόμα αναμένουμε στο ακουστικό μας. Θα σας πάρουμε σε δέκα λεπτά, ουπεύθυνος δεν είναι εδώ, αφήστε μας το τηλέφωνό σας, ήταν απαντήσεις που λάβαμε σε οποιαδήποτε προσπά-
θεια κάναμε» και καταλήγει «Ας βρεθεί ένας υπεύθυνος να μας δώσει μια απάντηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον ή όχι». Ο κ. Τσουκάτος τηλεφωνικά μας διαβεβαίωσε ότι ίσως απορροφηθούν 10.000 τόνοι σμύριδαςΕλληνικής και όχι Τούρκικης. Εκτός όμως από αυτό το περιστατικό, αρκετές φορές έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρονγια την αγορά σμύριδας, που όμως λόγω των όρων μεταφόρτωσης του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου αυξάνεται κατά πολύ το κόστος που βαραίνει τον επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να αναζητά φθηνό-
τερα…λιμάνια Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπου το 2008 ναυτιλιακό γραφείο της Νάξου ανέλαβεπρακτόρευση Φ/Γ πλοίου που επιθυμούσε να προσεγγίσει τη Νάξο και να παραλάβει αρχικά 1600 τόνους σμύριδας, τους οποίους θα επεξεργάζονταν και εν συνεχεία θα έκρινε για νέα μεγαλύτερη παραλαβή. Τότε μιλούσαν για 14.000 τόνους για την Δανία. Απόφαση του Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου ήταν η φόρτωση τηςσμύριδας με μεταλλικές «σαμπάνιες» απευθείας από τα φορτηγά και χωρίς την εναπόθεση υλικών επί του κρηπιδώματος του λιμανιού και μόνο τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχη ήταν η απόφαση των λιμενικών αρχώνσε άλλα δύο αιτήματα για τη μεταφορά μαρμάρου και υποπροϊόντων του μαρμάρου δηλαδή ψηφίδες και μαρμαρόσκονι που σημειωτέον υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για όλη την Μεσόγειο. Οι προϋποθέσεις για τη μεταφόρτωση των υλικών αυτών, τη στιγμή μάλιστα που εν υπάρχει εναλλακτική λύση και εμπορικό λιμάνι,
αυξάνουν το κόστος και οδηγούν τους επιχειρηματίες σε αναζήτηση άλλων πηγών, δημιουργώντας ουσιαστικάισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια «αναγέννησης» της σμύριδας της Νάξου. Φένεται ότι στη Μήλο είναι πιοέξυπνοι, που έχουν εγκαταστάσεις για να εξάγουν χιλοάδες τόνους μεταλλευμάτων και απασχολούν εκατοντάδες άτομα. Έχουμε βαρεθεί πρόσφατα να ακούμε στα δελτία ειδήσεων για τα ελλείματα στο ισοζύγιο των εξαγωγών μας, για το Δ.Ν.Τ., για τα χάλια της Ελληνικής οικονομίας και μας λένε ότι φταίνε οι Ευρωπαίοι, η
Τρόικα, η Μέρκελ... Αμ δεν είναι έτσι. Όπως παραπάνω αναφέρουμε φταίμε εμείς οι ίδιοι για τα χάλια μας.
Τις δεκαετίες 1920-1940 η σμύριδα έφερνε στο Ελληνικό κράτος το 75% των εσόδων από εξαγωγές. Σήμεραπωλείται τσάμπα, 7 ευρώ ο τόνος, ενώ η κοπριά έχει πάνω από 1000 ευρώ ο τόνος, αλλά δεν αφήνουμε να φορτωθεί ή δεν φτιάχνουμε μια κατάλληλη προβλήτα, και το χειρότερο δεν απαντάμε και στα τηλέφωνα και κοροϊδεύουμε τους σοβαρούς πελάτες. Ιστορίες για κλάματα ή για γέλια, δεν ξέρουμε την να πούμε. Τρομάζουμεόμως με τα χάλια μας. Στο προηγούμενο φύλλο αναφέραμε στοιχεία για την πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ για το
σμυρίγλι και τις δυνατές χρήσεις του. Δεν φτάνουν όπως είδαμε οι μελέτες, θέλει και πατριώτες, θέλει και συνειδητούς υπαλλήλους αλλά και ευσυνείδητους τοπικούς άρχοντες. Πρέπει να αλλάξουμε αλλιώς θα βουλιά-
ξουμε. Μ.Δ.Μ.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ"


Ψήφισμα του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.
για τη λειτουργία του, από το 2004 ιδρυμένου Νομικού Προσώπου του Δήμου Νάξου, “ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ”



Η Μουσική, το Τραγούδι και ο Χορός αποτελούσαν θεμελιώδη στοιχεία της εγκυκλίου παιδείας όλων των Ελληνικών ιστορικών χρόνων.
Η νεότερη ζωή της Νάξου, η οποία χαρακτηρίζεται από τον αντιστασιακό της ιστορικό χαρακτήρα, ανέδειξε, εκτός όλων των άλλων, και μια αξιοζήλευτη μουσική και χορευτική παράδοση, η οποία απετέλεσε μητρικό δεσμό με τη θρησκευτική και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της.
Αυτή λοιπόν η παράδοσή της αποτελεί μέρος της μέγιστης πολιτιστικής της κληρονομιάς, προίκα των Ναξιωτών που δίπλα στις άλλες μορφές του πολιτισμού της και την προίκα της φύσης αποτελούν αγαθά με μορφωτική δύναμη και παιδαγωγική αξία. Μπορούν δε με την ανάδειξή τους να αποτελέσουν ένα από τα πλέον δυναμικά στοιχεία επικοινωνίας με τους πάσης καταγωγής και προέλευσης επισκέπτες του νησιού.

Στο Δήμο της Νάξου, από το 2004, έχει συσταθεί Ν.Π.Δ.Δ. με την Επωνυμία “Μουσικοχορολογικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ”.

Ως σκοποί του Νομικού Προσώπου ετέθησαν:
1) Η Δημιουργία και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων στον Κυνίδαρο όπου θα στεγάζονται οι δραστηριότητές του (σε οικόπεδο που έχει δωριθεί γι’ αυτό το σκοπό από τους κληρονόμους του Γ.Μ. Κονιτόπουλου).
2) Να αποτελέσει κέντρο σπουδών Γενικής Μόρφωσης Μελέτης και Προβολής του έργου του Γεωργίου Κονιτόπουλου, καθώς και όλου του έργου του Αιγαιοπελαγίτικου Μουσικού και χορευτικού πολιτισμού.
3) Η διάσωση και η προαγωγή της τοπικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη του πολιτισμού καθώς και η αναβάθμιση του πνευματικού και πολιτισμικού επιπέδου των κατοίκων.
4)Η εκπόνηση και πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για την καταγραφή, συγκέντρωση και μελέτη των στοιχείων του μουσικού και χορευτικού βίου των Ναξιωτών και γενικότερα του λαού της Αιγαιοπελαγίτικης πολιτείας.
5) Η συγκέντρωση συντήρηση καθώς και η έκθεση όλων των προσωπικών επαγγελματικών αντικειμένων του Γεώργιου Μ. Κονιτόπουλου (μουσικά όργανα, παρτιτούρες, φωτογραφίες, χειρόγραφα, δίσκοι κλπ)
6) Η δημιουργία μουσικού και χορευτικού αρχείου (ήχου, εικόνας, κινούμενης εικόνας) που θα αφορά στον λαϊκό πολιτισμό της Νάξου και όλου του Αιγαίου καθώς επίσης και βιβλιοθήκης με συλλογή (από αγορά και δωρεά) βιβλίων των επιστημών του ανθρώπου που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ν.Π.
7) Να προβαίνει σε εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ν. Π. και να οργανώνει ημερίδες συμπόσια, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Κέντρου ανέρχονται σε (2004-2010) στο ποσό των12.000 €, όλα από χρηματοδότηση του Δήμου Νάξου.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) ζητεί :

1. Την άμεση κινητικότητα από τους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς με σκοπό την εξεύρεση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την περαίωση και έγκριση των σχετικών μελετών για το κτιριολογικό και την ανέγερση του κτιρίου
2.Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την ένταξη επιστημονικής επιτροπής στο υπάρχον ιδρυτικό καθεστώς σύνθεσης του Δ.Σ. και τέλος
3.Την άμεση λειτουργία του Κέντρου, ανεξάρτητα από την πρόοδο εκτέλεσης και του χρόνου περάτωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος.

Προς τούτο, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), αφ’ ενός θεωρώντας ως ανάγκη τη λειτουργία ενός τέτοιου ερευνητικού πολιτιστικού Κέντρου στο νησί μας και αφ’ ετέρου επιθυμώντας να βοηθήσει στην προώθηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του, συστήνει Επιτροπή πρωτοβουλίας, η οποία τίθεται στη διάθεση των φορέων για την επίτευξη αυτού του έργου πολιτισμού για το νησί της Νάξου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ ΘΑΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Ανατροπή στο πολιτικό τοπίο των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημιουργεί το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει ο βουλευτής Παν. Ρήγας απο τη Βουλή στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με το δήμοσίευμα της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη"και συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου"Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αφήνει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος μέχρι σήμερα έδειχνε να είναι ο επικρατέστερος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να στρέφεται προς τον Δήμο Ρόδου, στον οποίον προσβλέπει να θέσει υποψηφιότητα δημάρχου. Ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ του κάνει πρόταση για υποψηφιότητα Περιφερειάρχη η απάντησή του θα είναι θετική, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «είναι μεγάλη πρόκληση για μένα αυτός ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας» "

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

43 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ


18 Μαϊου 1967 - 18 Μαϊου 2010
43 χρόνια από την δολοφονία

του Νικηφόρου Μανδηλαρά
από την ΧΟΥΝΤΑ

Και κράτησε την υπόσχεσή του.

«…Ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να αναμειχθεί στα κοινά, στην «πολιτική» με την καθιερωμένη ορολογία, έχει μπροστά του να διαλέξει δυο δρόμους: θα υπηρετήσει τα συμφέροντα ή των λίγων ή των ευρύτερων λαϊκών μαζών. Τα συμφέροντα αυτά είναι καθορισμένα και ενιαία, αφού η κοινωνία είναι ταξικά διαρθρωμένη. Οι πολιτικές του πράξεις είναι εκείνες που τον τοποθετούν στη μια ή την άλλη κατηγορία. Απλώς είμαι ένας δημοκράτης που ποθώ ειλικρινά αυτό που λέγεται Πολιτική και Κοινωνική Δημοκρατία. Πάνω από όλα είμαι ανεξάρτητος άνθρωπος, που θέλω το στόμα μου να’ ναι ελεύθερο να μιλά και το χέρι μου αδέσμευτο να γράφει. Ουδέποτε επηρεάστηκα από την οποιαδήποτε αγελαία πολιτική νοοτροπία. Δεν συμβιβάζεται με την ιδιοσυγκρασία μου και την όποια επιστημονική συγκρότηση διαθέτω, να έχω κανενός είδους αφεντικά…».

Νικηφόρος Μανδηλαράς

“Ναξιακά Χρονικά”

Ο Μανδηλαράς γεννήθηκε στη Νάξο το 1928 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Ασχολήθηκε συστηματικά με την υπεράσπιση πολιτών που διώκονταν κυρίως για την πολιτική τους δράση, ενώ ήταν συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ. Υπήρξε στέλεχος της Ένωσης Κέντρου και φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Μαζί με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον Σταύρο Κανελλόπουλο αλλά και άλλους δικηγόρους, ίδρυσε την Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδας.

Κυρίως για το ρόλο του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, έγινε αμέσως στόχος της χούντας και συνειδητοποίησε ότι η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Έτσι, λίγες μόλις μέρες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας , στις 21 Απριλίου 1967, προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, το παρακράτος του νέου καθεστώτος καλείται να επιδείξει όλες τις ικανότητές του. Αν ο δικηγόρος κατέφευγε στο εξωτερικό, ήταν ολοφάνερο ότι θα ανέπτυσσε αντιδικτατορική δράση, οργανώνοντας αγωνιστικούς πυρήνες και ξεσηκώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη.

Πράγματι, στις 17 Μαΐου 1967, ο Μανδηλαράς καταφεύγει στη Ρόδο, μετά από συνεννόηση με τον καπετάνιο του πλοίου, με σκοπό τη μετάβασή του στην Κύπρο και κατόπιν τη διαφυγή του πιθανότατα στην Ιταλία ή τη Γαλλία. Δεν πρόλαβε όμως.

Στις 22 Μαΐου οι λιμενικές αρχές της Ρόδου, ανακαλύπτουν στην παραλία Γενναδίου το πτώμα του άτυχου δικηγόρου।

Της Χριστιάννας Λούπα

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΗ ΦΙΕΣΤΑ…….
Με φαντασμαγορικό τρόπο χλιδή και επισήμους καλεσμένους πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Πανναξιακου η φιεστα για την κατακτηση τιτλων της φετινης περιοδου. Αρκετοι φιλαθλοι (παρα την αφορητη ζεστη)βρεθηκαν στο γηπεδο και απολαυσαν μια εκδηλωση που σπανιζει ακομα και σε εκδηλωσεις σωματειων μεγαλυτερης κατηγοριας…Ηταν ολοι εκει αιρετοι, συνδικαλιστες, φορεις διαφορων τομεων,γονεις ,μικροι και μεγαλοι φιλοι του Πανναξιακου. Επισημοι καλεσμενοι στη γιορτη αυτή ηταν ο παλιος θρυλος του Πανιωνιου και αιωνιος φιλος του Πανναξιακου ΝΟΝΙ ΛΙΜΑ και ο παλιος μεγαλος επιθετικος του Ολυμπιακου και στη συνεχεια της Αεκ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΤΙΣΤΑ Συνολικα βραβευτηκαν
Παιδικο τμημα Πρωταθλητες κυκλαδων 2010
Εφηβικο τμημα Πρωταθλητες Κυκλαδων 2010 Ανδρικο τμημα Πρωταθλητες στην κανονικη περιοδο του 2ου ομιλου
Πρωτος σκορερ του τοπικουπρωταθληματος 2010ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΣΟΥΝΗΣ
(29 γκολ μια αγωνιστικη πριν το τελος)
Επισης ειδικο βραβειο ηθους και αγωνιστικης προσφορας στο κυκλαδιτικο ποδοσφαιρο ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Να δωσουμε τα συγχαρητηρια στο διοικητικο συμβουλιο που αν και νεοσυστατο εδωσε τα διαπιστευτηρια του και εθεσε τις βασεις για μελλοντικες επιτυχιες.

Νάξος: Κώστας Συμεωνόγλου
Το δημισίευμα προέρχεται απο το sportcyclades.blogspot
Στις φωτογραφίες πάνω σκηνές απο τη φιέστα με πρωταγωνιστές τους παίκτες και τον προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Κ. Μεϊμάρογλου
Κάτω δεξιά ο πρόεδρος Βασίλης Φλεριανός ανάμεσα στους Νόνι Λίμα(αριστερά) και Ντανιέλ Μπατίστα(δεξιά)

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Μια Άλλη Πρόταση για το Λιμάνι

Άρθρο του Νικόλα Μουστάκη
Δυο τάσεις είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία της Κρουαζιέρας:
• η συνεχής μείωση του μεριδίου των αμερικάνων επιβατών στην παγκόσμια κίνηση (17,3 εκατ. για το 2009), από 67% το 2005 σε 59% το 2009, με αντίστοιχη αύξηση, κυρίως των ευρωπαίων που έφτασαν τα 4,95 εκατ. το 2009
• η συνεχής αύξηση των κυκλικών ταξιδίων στην περιοχή της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, σε σχέση με την Καραϊβική
Αν σε αυτά προστεθεί το καλό νέο της άρσης του cabotage, τότε είναι σίγουρο ότι ζούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή των δεδομένων του θαλάσσιου τουρισμού.
Πώς απαντά η Νάξος στη μεγάλη αυτή πρόκληση;
Έχει τη δυνατότητα να πάρει κάποιο μερίδιο της υπό μεγέθυνση αγοράς;
Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι: θετικά.
Η Νάξος συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να επιλεγεί ως προορισμός για Κρουαζιέρες, αφού στο πακέτο που μπορεί να προσφέρει περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες:
• φυσιολατρικές
• εκκλησιαστικές
• παραδοσιακές
• αρχαιολογικές
διαδρομές για περιηγήσεις μιας ημέρας, που είναι το ζητούμενο για την Κρουαζιέρα. Η Νάξος μπορεί να ικανοποιήσει μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και προτιμήσεων που είναι λογικό να υπάρχουν σε ένα τόσο μεγάλο σύνολο -2.000 έως 4.000- επιβατών / ταξίδι.
Η αναφορά στις ασύγκριτες νότιες παραλίες του νησιού περιττεύει.
Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία της Βιομηχανίας Κρουαζιέρας;
• η δραστηριότητα διαρκεί όλο το χρόνο, όπως προκύπτει από τα παρατιθέμενα στοιχεία της επιβατικής κίνησης Κρουαζιέρας του Πειραιά.

Μήνας.................Αριθμός Προσεγγίσεων.......Αριθμός Επιβατών
Ιανουάριος.....................13.....................46.806
Φεβρουάριος................... 5.....................29.504
Μάρτιος..........................22.....................52.791
Απρίλιος.........................60....................134.397
Μάιος............................108....................201.261
Ιούνιος...........................113....................256.734
Ιούλιος...........................110....................275.185
Αύγουστος.....................113....................284.931
Σεπτέμβριος..................123....................281.803
Οκτώβριος....................135....................265.514
Νοέμβριος.......................57....................141.836
Δεκέμβριος.....................18.....................57.244
Σύνολο..........................877..................2.028.006
Στοιχεία έτους 2009. Πηγή: ΟΛΠ Α.Ε.
•μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο του νησιού
•κρατά σε διαρκή ετήσια λειτουργία την τουριστική και εμπορική υποδομή
•ενισχύει την καλλιέργεια κηπευτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αφού -εκτός από τη βέβαιη αύξηση της κατανάλωσης στα εστιατόρια του νησιού- η Νάξος είναι το μόνο νησί που μπορεί να γίνει λιμάνι ανεφοδιασμού των πλοίων σε οπωροκηπευτικά
Τί προτείνω:
-μετατροπή του Λιμανιού της Χώρας σε Λιμάνι Κρουαζιέρας
-μεταφορά του εμπορικού και επιβατικού λιμανιού (ακτοπλοΐας) σε άλλο σημείο του νησιού. Το πού, θα πρέπει να αφεθεί στους ειδικούς και μόνο
-lifting στα κτίρια της παραλίας της χώρας, με κατεδάφιση ορόφων κ.τ.λ.
-συντήρηση όλων των ανεμόμυλων και κάποιων νερόμυλων
-συντήρηση όλων των εκκλησιών – μοναστηριών – πύργων
-ανάδειξη ενδιαφερουσών φυσιολατρικών περιπατητικών διαδρομών (μονοπατιών)
-υιοθέτηση πρακτικών και μεθόδων –εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης- που θα υποστηρίζουν και θα ενισχύουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν (φροντίδα και καθαριότητα χώρων, εκδηλώσεις κ.τ.λ.)
-αναβάθμιση του ρόλου του ενιαίου Δήμου, όσον αφορά στην εκτέλεση κάποιων ενισχυτικών της κρουαζιέρας έργων
-ίδρυση Ιδιωτικής Αναπτυξιακής Εταιρίας που θα αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας
-πρόσκληση σε διεθνείς επιχειρήσεις Κρουαζιέρας να αναλάβουν ή να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των υποδομών του Λιμανιού
-κατάρτιση προγραμματικών συμφωνιών της Αναπτυξιακής Εταιρίας με τις εταιρίες Κρουαζιέρας, για τον εφοδιασμό των πλοίων
Η έλλειψη περιφερειακών Λιμανιών -ικανών να εξυπηρετήσουν την Κρουαζιέρα- αποτελεί εμπόδιο για τη σκοπούμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το επόμενο βήμα θα αφορά στην προσπάθεια του Κράτους για την ανάπτυξή τους. Μόνο με τον Πειραιά δεν γίνεται Κρουαζιέρα, ούτε μπορεί να διαφοροποιηθεί το προϊόν αν ο κύκλος συνεχίσει να περιλαμβάνει μόνο τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η ανταπόκριση σ’ αυτή την ανάγκη δεν μπορεί να αφήσει έξω τη Νάξο. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Αρκεί να εκτιμήσουμε την ευκαιρία και να προσπαθήσουμε έγκαιρα και συστηματικά να την εκμεταλλευτούμε.

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Ενθουσιασμός Ναξίων για επανάσταση 1821
5 Μαΐου Υδραίϊκο πλοίο φθάνει στη Νάξο και καλεί τους Ναξιώτες να προσχωρήσουν στην επανάσταση.Επικρατεί στον κόσμο ενθουσιασμός.
Κύρηξη επανάστασης στη Νάξο
1821 27 Μαΐου

Δύο χιλιάδες χωριανοί κατεβαίνουν στη Χώρα με αρχηγό το Μιχάλη Μαρκοπολίτη και
συγκεντρώνονται έξω από τη Μητρόπολη όπου κηρύσσουν την Επανάσταση παρά τις αντι-
δράσεις των Φράγκων αρχόντων.
Ομάδα 200 Ναξίων με Δαμιράλη
1822 23 Μαΐου
Ο φιλικός Ιω. Δαμιράλης συγκροτεί ομάδα από 200 άνδρες με στόχο να πολεμήσουν όπου θα
τους καλέσει η πατρίδα. Εκλογή του Μεθόδιου Πατριάρχη
1823 Μάιος
Ο Ναξιώτης (Χαλκί) κληρικός Μεθόδιος εκλέγεται Πατριάρχης Αντιοχείας με τη θερμή συμπαράσταση του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη και Ναξιώτη στην καταγωγή (από την Κωμιακή) Άνθιμου Γ΄, κατά κόσμο Σακελάριου Χωριανόπουλου.
Πληροφορίες από το περιοδικό
«Αρχατός», τ.1.

Η επανάσταση του 1821 στη
Νάξο

Η προκήρυξη από την Εθνοσυνέλευση των Καλτετζών, που καλεί τους νησιώτες στον αγώνα:
«Αδελφοί συμπατριώτες οι κατά την νήσον Αίγιναν ευρισκόμενοι και λοιπάς νήσους του Αιγαίου Πελάγους.
Κοινής Συνελεύσεως γενομένης και προβλέψεως της αναγκαίου πατρίδος μας δια την αισίαν έκβασιν του προκειμένου Ιερού Αγώνος, περί της ποθητής (;)ελευθερίας του Γένους μας συν τοις άλλοις δίκαιον και αναγκαίον ενεκρίθη ότι όσοι ευρίσκεσθε ειτ,
αυτόθι είτε εν άρμασι τε και άνευ αρμάτων άμα του λαβείν το παρόν μας, παραιτούντες, αυτόθι μόνον τας φαμιλίας σας και τους γέροντας να τρέξητε χωρίς τινάς αναβολής, εδώ εις την πατρίδα μας, ίνα συναγωνισθώμεν καθά δυνάμεως έκαστος έχει, αν όμως αδιαφορήσετε και κωφεύσετε εις την δικαίαν φωνήν της πατρίδας, παραβλέποντες το προς τούτο χρέος σας, ηξεύρετε ότι του λοιπού δεν θέλετε έχετε κανένα δικαίωμα ούτε πατριώτες να ονομάζεσθε ούτε εξουσία τινά εις τα κτήματά σας έχητε.
Περί τούτου γράφομεν και προς τους αυτόθι φιλογενεστάτους προκρίτους και διοικητάς ίνα περάσει το παρόν μας εις τους κώδικας της τοπικής Καντζελλαρίας δια παντοτεινον υπόμνημα δια να μη σας μένει ποτέ καμία προφασιολογία και ούτε να σας δειχθεί εις το λοιπόν να φαίνεσθε γνήσια τέκνα της πατρίδας και αληθείς Έλληνες. Ερρωσθε. Καλτεζία, 26 Μαίου 1821
+Βρεσθένης Θεοδώρητος= Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
+ Έλους Άνθιμος= Ο πρωτοσύγγελος του Αγίου Χριστιανουπόλεως
(ακολουθούν άλλες 28 υπογραφές πρωτεργατών της επαναστάσεως)
(Έγγραφο από το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου)
Από άρθρο του Ιακ. Ανασ. Ναυ-
πλιώτη στην εφημ. «Χωραΐ-
της», Α.Φ. 23/29-03-1991

ΑΜΠΕΛ...ΣΟΦΙΕΣ 65

Κέμπριτζ…ίστικα
Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πισήναπιμετο του Κμτρπιαιζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμάμρα μσέα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη.
Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και μροπετίε να
δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα.
Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι
γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά την λξέη σαν σνύλοο.
Ατίπτσυεο ε;
Εγκέφαλοι
Τι σέχση έοχυν όλα τα πραπαάνω με το Δμήο Νξάου; Αοφυ πρόεκιται για εκεγλάκιφη διρειγασία. Άτνε τρώα να την εγηξήεσις του Μακάρη…..ο οοπίος χρημιοσποιεί τα αλεπμουνρζεϊκα, όπως ένακε και με τυος δαμιαρτυρεμόνους Γηναλιώτες για να τους ξφεοτθωρεί από το Δαρχημείο !!!
Ερμηνείες
Δεν ξέρουμε στ’αλήθεια με πια γλώσσα εξήγησε ο Δήμαρχος Νάξου στους επαναστατημένους Γαληνιώτες ότι «δεν συμφωνεί με τη θέση Κορφή Ξύδη» αλλά όπως άφησε να εννοηθεί λίγο ως πολύ ότι είναι «υποχρεωμένος» να ακολουθήσει τις «εντολές της Νομαρχίας». Αυτό θα πει εγκεφαλική λειτουργία και διπλωματική ικανότητα, (!!!) να καταφέρνεις να λες το ψέμα ακαριαία και έπειτα «στρίβειν δια του Αραβώνος». Έλα ντε όμως που τα έγγραφα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. «Verba volant, scripta manent” που έλεγαν και οι αρχαίοι Λατίνοι… όπερ μεθερμηνευόμενον Ελληνιστί «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Η καλά διαβασμένη όμως Εμμανουέλα δεν έχαψε, όπως βέβαια δεν έχαψαν και οι υπόλοιποι διαμαρτυρόμενοι..!!
Διπλωματική απάντηση
Παρά το γεγονός ότι ο Ν. Μαράκης «σπούδασε» 16 χρόνια με Δήμαρχο τον Β. Κόκοτα, δεν κατάφερε τελικά να του πάρει στους διπλωματικούς χειρισμούς. «Αν η μελέτη λέει ότι πρέπει να γίνει ο ΧΥΤΑ στην πλατεία της Χώρας τότε θα τον κάνουμε στην πλατεία..» έλεγε ο τέως Δήμαρχος και πετούσε το μπαλάκι στους μελετητές. Βέβαια ίσως να υπάρχει και άλλος λόγος για τον κ. Μαράκη, που το μπαλάκι πρέπει να πάει Νομαρχία …είναι ευκαιρία, σου λέει, να πάρει η μπάλα κανέναν από δαύτους, μπας και μείνουμε λιγότεροι….

Πάμε Μουντιάλ…πάμε Νάξο

Η προεπιλογή του προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Οτο Ρεχάγκελ, επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για τους Ναξιώτες που ακούει στο όνομα Κώστας Μανωλάς. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο, κάνοντας εδώ, στον Πανναξιακό και τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, τιμά το νησί μας με τη παρουσία του στα 18 του χρόνια στα σαλόνια της Α Εθνικής. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα ταξιδέψει στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όπως είχε γίνει και με τον θείο του Στέλιο την άλλη και μοναδική μέχρι τότε φορά που έπαιξε η Ελλάδα στη τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου, στις ΗΠΑ, αλλά θέλουμε να ξέρουμε αν τελικά θα προβληθεί η Νάξος από τα τηλεοπτικά σπότ, όπως είχε γίνει και με το Εuro πριν 6 χρόνια. Με το Κώστα και το Στέλιο διαφημιζόμαστε χωρίς να πληρώσουμε, τώρα αν χρειαστεί να δώσουμε και κάτι σε καιρούς χαλεπούς για τον τουρισμό και την οικονομία …ας το κάνουμε και σίγουρα θα πιάσει τόπο!!
ΚΑΛΗ..κράτικη λύση
Μια και ο λόγος για Μανωλά δεν μπορώ να προσπεράσω τη θετική παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που έχει δείξει δείγματα γραφής από την δουλειά που κάνει. Πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπω τάξη στη χερσαία ζώνη της παραλίας. Μια εικόνα που αρμόζει στο προϊόν που θέλουμε να πουλάμε και τιμά την κοινωνία μας. Σε αντίθεση όμως στο εσωτερικό της πόλης τα πράγματα δεν είναι καθόλου ίδια. Ένας λόγος είναι ότι εκεί δεν υπάρχει Μανωλάς, ένας άλλος είναι ότι αρμόδιο για την τάξη στην παραλία είναι το Λιμεναρχείο που πρόσφατα ενισχύθηκε με 16(!!) νέους λιμενοφύλακες σε αντίθεση με την αστυνομία που δεν επαρκεί το προσωπικό και τέλος ένας άλλος λόγος που σκέφτομαι είναι ότι αυτοί που μπορεί να σώσουν τη Χώρα είναι οι αιρετοί του Δήμου Δρυμαλίας.

Παράνομη «Χαβούζα» στον Άγιο Αρσένιο

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Πολεοδομίας Νάξου, διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους
υπαλλήλους της υπηρεσίας «παράνομη ρήψη λυμάτων και εναπόθεση στερεών αποβλήτων
εντός οικοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Αρσενίου», όπως χαρακτηριστικά ανα-
φέρει το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Νάξου, στο Αστυνομικό
Τμήμα, την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας,το Τμήμα Υγείας του Επαρχείου, το Δήμο
Νάξου και προς τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Το έγγραφο αυτό, μαζί με την
έκθεση αυτοψίας που έγινε στις 12 Απριλίου 2010, κοινοποιήθηκε στους ανωτέρω στις 26
Απριλίου, αλλά, όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, κανείς αρμόδιος, ακόμη, δενέχει ενδιαφερθεί για το θέμα αυτό.
Η συνημμένη έκθεση των δύο αρμοδίων αναφέρει τα εξής:
«- Στο συγκεκριμένο οικόπεδο έχει γίνει εκσκαφή διαστάσεων 20μ. Χ 15μ. περίπου και
έχει διαμορφωθεί ανοικτή χαβούζα, το βάθος της οποίας εκτιμάται στα 2,5 περίπου μέτρα. Εντός της χαβούζας έχουν εναποτεθεί μη επε-
ξεργασμένα λύματα.
- Πρόκειται κυρίως για αστικά λύματα, με χαρακτηριστικό καφετί χρώμα και έντονη έκλυση δυσοσμίας.
- Στην επιφάνεια των λυμάτων διαμορφώνονται ελαιώδεις σχηματισμοί, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ύπαρξης και ορυκτελαίου μέσα στην συγκεκριμένη χαβούζα.
- Στην περίμετρο της εκσκαφής, εντός της χαβούζας, αλλά και σε άλλες θέσεις του οικοπέδου, έχουν εναποτεθεί μπάζα, κυρίως υλικά οικοδομής».
Τα ανωτέρω διαπιστωθέντα, συνεχίζει η έκθεση, «συνιστούν εστία μόλυνσης και αιτία ρύ-
πανσης του περιβάλλοντος, αποτελούν δε παραβάσεις του Νόμου 1650/1986 περί
Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β221/1965 περί διαθέ-
σεως λυμάτων».
Από προφορικές καταγγελίες τα λύματα αυτά προέρχονται από εκκενώσεις βόθρων επιχειρή-
σεων και κατοικιών του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας και η μεταφορά γίνεται από
ιδιώτη.
Ο ιδιοκτήτης, μετά την επικοινωνία του με το αρμόδιο γραφείο της Πολεοδομίας Νάξου δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να μεταφερθούν τα λύματα στο ΒΙΟ.ΚΑ. Σε σχετική ερώτηση προς το Δήμαρχο Νάξου κ. Νίκο Μαράκη, απάντησε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το έργο της αποχέτευσης των παραλίων και ότι σύντομα θα πάψουν να εμφανίζονται ανάλογα φαινόμενα.
Να σημειώσουμε ότι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση λυμάτων σε οποιαδήποτε περιοχή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, αλλά και σοβαρή εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Φωτεινή Αναστασίου

Η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «Στοιχειώνει» το γεφύρι του Γαλανάδου

Αδικαιολόγητο μπλοκάρισμα του έργου
Με παρέμβαση της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες στο γεφύρι του Γαλανάδου. Με έγγραφο προς το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, που υπογράφει η Προϊστάμενη της Εφορείας κα Κατερίνα Δελλαπόρτα, η Εφορεία ζητά την άμεση διακοπή των εργασιών, έως ότου η υπηρεσία εκφράσει τις απόψεις της για το συγκεκριμένο έργο, καθώς «στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μνημεία αρμοδιότητας της 2ης ΕΒΑ, στα οποία μπορεί να προκληθεί έμμεση βλάβη»…
Αν και η 2η ΕΒΑ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη χωροθέτηση του περιφερειακού δρόμου Χώρας – Γαλανάδου, τμήμα του οποίου είναι και το γεφύρι του Γαλανάδου, σήμερα ανατρέπει και αναιρεί την απόφαση-έγκριση που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2003, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι εργασίες θα διακοπούν μόνο σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων, για να ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αγνοώντας το μείζονος σημασίας έργο, βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην ήδη καθυστερημένη εξέλιξή του, με αφορμή το τοιχίο ύψους 3,50μ., το οποίο θα είναι ορατό και ενδεχομένως ενοχλήσει τα μνημεία …
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η 2η ΕΒΑ απευθύνθηκε άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα της Νάξου, χωρίς νωρίτερα να ενημερώσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, τη στιγμή μάλιστα που είχε προηγηθεί σχετική αλληλογραφία και η Νομαρχία είχε ζητήσει εκπρόσωπο της Αρχαιολογίας, ο οποίος θα παραβρίσκεται στις εργασίες.
Η κατασκευή και ολοκλήρωση του γεφυριού αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ναξιωτών …

Πρωταθλητής στους παίδες ο Πανναξιακός

Οι παίδες του Πανναξιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές Κυκλάδων, καθώς επικράτησαν στον ημιτελικό του Ολυμπιακού Σύρου, με σκορ 3-0, ενώ στο μεγάλο τελικό επιβλήθηκαν του
Απόλλωνα Μυκόνου, με σκορ 1-2.
Στους ημιτελικούς συμμετείχαν και οι παίδες της Αναγέννησης Νάξου, οι οποίοι όμως γνώρισαν την ήττα με σκορ 1-2 από τον Απόλλωνα.
Σήμερα Κυριακή 23 Μαϊου,στις 2.30 μ.μ. ο Πανναξιακός Α.Ο. βραβεύει τους ποδοσφαιριστές του, στο Δημοτικό Στάδιο Νάξου.
Εν τω μεταξύ μεγάλη επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί η κλήση του Κώστα Καραμέλογλου απο τις ακαδημίες του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

8οι Πανναξιακοί αγώνες στίβου

Λιλιπούτειοι αθλητές γέμισαν το Δημοτικό Αθλητικό Στάδιο Νάξου το
περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου διεξήχθησαν οι 8οι Πανναξιακοί αγώ-
νες στίβου, με τη συμμετοχή των παιδιών από τα Δημοτικά σχολεία της
Χώρας. Τους αγώνες διοργάνωσε το ΔΑΚ Νάξου, σε συνεργασία με τους
δύο συλλόγους στίβου, το Ναξιακό και τον Πανναξιακό. Αναλυτικά τα
αποτελέσματα;
Α και Β Τάξη 50μ. αγόρια: Γρυλλάκης Βας. 8.92, Βαλέττας Γεωρ. 9.11, Αβουλιαν
Αρμ. 9.33, Κορίτσια: Κατσάνη Κυρ. 9.72, Μανωλά Εύα 9.76, Ρεσμα Τζένη 9.90,
Μήκος αγοριών: Μαργαρίτης Γιάννης 2,50, Γκαμε Μάριος 2,25, Αλιφραγκής Σπύρος
2μ., Κορίτσια: Κιούπη Ατζ. 2,45, Ντεουδη Κων. 2,30, Βενιέρη Σοφ. 2,10,
Γ και Δ Τάξη: 50μ. αγόρια: Μπογκτανι Νταν. 7.95, Καραγιάννης Μαρ. 8.13, Καλλί-
νικος Λευτ. 8.34, 50μ. Κορίτσια: Ρέσκα Εσμ. 7.77, Βερυκόκκου Μαρ. 8.12, Τζοισα
Γ. 8.42, Μήκος αγόρια: Καραφιλίδης Τάσος. 3.50, Μαυρομάτης Άγγελος 3.20, Λεγά-
κης Γεώρ. 3.20, Κορίτσια: Κοτσιδάκη Καλ. 3μ., Σπανού Λυδ. 2μ.96, Σάββα Καλ.
2μ.95.
Ε και ΣΤ Τάξη: 60μ. Αγόρια: Κυριακόπουλος 9.05, Μιγκον Αρ. 9.36, Στρατούρης
Ιωσήφ 9.37, Κορίτσια: Κονδύλη Ρεβ. 9.80, Ευαγγελίστα Αντζ. 10.69, Μαλαα Ντέμ-
πορα 10.78, 600μ. αγόρια: Ελεζης 2.06.9, Καραγιάννης 2.09.5, Κιουπι 2.11.1, Κορί-
τσια: Ραγκα 2.25.0, Δέτση Αγγ. 2.27.1, Μήκος Αγόρια: Σπέγκος Οδ. 3,75, Βαλέττας
Γιαν. 3,35, Μπαδας Εν. 3,25, Κοριτσια: Τσιμπλάκη Αν. 3,65, Δημητροκάλλη Γεωρ.
2,90, Γιαμπουρα Λεν. 2,80. Σφαίρα αγόρια: Φυρογένης Γεωρ. 6,92, Ματζουράνης
Βαγ. 6,25, Κατσαράς Βαγ. 5,94, σφαίρα κορίτσια: Μαργαρίτη Γεωρ. 8,45, Τουλούπη
Μαριάννα 4,92, ύψος αγόρια: Μαράκης Παν. 1,15, Βάρσος 1,05, Μειμάρογλου 0,90
Κορίτσια: Ιλα 1μ.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ήξεις Αφήξεις από το Δήμαρχο Νάξου

Δηλώνει στους Γαληνιώτες: Η κορφή Ξύδη δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση

Δηλώνει στο Νομάρχη: δεν έχουμε λόγο μη θετικής γνωμοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου
Με τις φράσεις «μετά την ψήφιση του Καλλικράτη είναι δυνατόν ως ενιαίος Δήμος να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση πάνω στο νησί για ΧΥΤΑ» και «ίσως να μην είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση στην κορφή Ξύδη», ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους Γαληνιώτες που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την παρουσία υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας στην περιοχή χωροθέτησης του ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι του χωριού εμπόδισαν νωρίς το πρωί τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας να πλησιάσουν το χώρο που αναμένεται να κατασκευαστεί ο Χ.Υ.Τ.Α., ενώ η παρουσία της Αστυνομία όξυνε ακόμα περισσότερο την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας αποχώρησαν άπρακτοι από τη Γαλήνη και η συνέχεια δόθηκε στο Δημαρχείο…


Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου πενήντα άτομα, ζητώντας να μιλήσουν με το Δήμαρχο Νάξου, όπως και έγινε.
Ο κ. Μαράκης προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν είχε περιθώριο να πράξει διαφορετικά, καθώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφό της που υπογράφει ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας αναφέρει ότι ο Δήμος έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων και σύνταξης των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων. Ερμηνεύοντας ο κ. Μαράκης το έγγραφο αυτό, ανέφερε στους πολίτες που παρέστησαν στο Δημαρχείο ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει το καθήκον του ως Δήμος, χωρίς χρονοτριβές, όπως υποδεικνύει το έγγραφο, ενώ άφησε αιχμές για το Δήμο Δρυμαλίας, καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση για την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. …
Οι κάτοικοι της Γαλήνης και μέλη της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας που έδωσαν το παρόν στη συνάντηση αντέδρασαν έντονα για τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α, για τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους ψηφοθηρικούς λόγους που υπήρξαν στην επιλογή της θέσης στην Κορφή Ξύδη, αναφέρθηκαν μάλιστα και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Ζήτησαν μάλιστα επίμονα από το Δήμαρχο να πάρει θέση για το θέμα της χωροθέτησης και η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Μαράκη ήταν «δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση…».
Η θετική γνωμοδότηση του Δημάρχου
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμαρχος να εξευμενίσει τους Γαληνιώτες και να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη χωροθέτηση, με έγγραφό του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Νομάρχη κ. Μπάιλα στις 16/11/2009, γνωμοδοτεί θετικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Χ.Υ.Τ.Α. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την υλοποίηση του συνόλου των τεχνικών μελετών του εν λόγω έργου συμπεριλαμβανομένης και της Μ.Π.Ε. έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Νάξου για την πληρωμή των μελετών αυτών. Λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά την δημόσια συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τις εγκρίσεις για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, αλλά και της δύσκολης κατάστασης που περιέρχεται ο φορέας μας σε κάθε συμβούλιο με αυτό το θέμα, τις παρεμβάσεις και εν γένει το κλίμα που δημιουργείται, ουσιαστικά δεν προκύπτει αποτέλεσμα (απόφαση).
Επιπροσθέτως, το γεγονός της μείζονος σημασίας υλοποίησης του έργου, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, την εμπειρία και την ενασχόληση των υπηρεσιών σας, θεωρούμε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους να καλυφθεί και να συμπεριληφθεί κάθε αναγκαία ενέργεια και έγκριση, προκειμένου η οριστική μελέτη να μην έχει τυπικό, αλλά ούτε και τεχνικό πρόβλημα που να υπονομεύσει την υλοποίησή της. Επιπλέον, η υπηρεσία μας, μετά από ενημέρωση που είχε από το φάκελο της μελέτης Μ.Π.Ε. θεωρεί ότι δεν διαπιστώθηκαν λόγοι από τους οποίους να τεκμαίρεται η μη θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα’ ανωτέρω, παρακαλούμε για τη συνέχιση των διαδικασιών έγκρισης της Μ.Π.Ε. του έργου κατά τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, ενώ δηλώνουμε ότι από τη μεριά μας δεν έχουμε λόγο μη θετικής γνωμοδότησης για την ολοκλήρωση και έγκρισή της».

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης μετείχε στην επιτροπή που στις 22/07/2002 γνωμοδότησε θετικά για την καταλληλότητα του χώρου δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α. που είχε υποδειχθεί στη θέση Ξύση.
Το ψήφισμα των κατοίκων
Έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Οι Πολιτιστικοί Εξωραιστικού Σύλλογοι Γαλήνης και Εγγαρών και η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο και επιδόθηκε στο Δήμαρχο Νάξου, στο τέλος της συγκέντρωσης στο Δημαρχείο, με το οποίο για άλλη μια φορά εκφράζουν την αντίδρασή τους στη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Τη Δευτέρα 17 Μαίου 2010 και νωρίς το πρωί, κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου, στο οποίο συμμετέχουν ο κ. Γρυλλάκης και η κα Καραμανή, με τη συνοδεία περίπου 15 αστυνομικών του Α.Τ. Νάξου ήλθαν στην περιοχή της διόδου προς την Κορφή Ξύδη προκειμένου να τοπογραφήσουν και καταγράψουν τις ιδιοκτησίες μέχρι τον προτεινόμενο τόπο δημιουργίας του Χ.Υ.Τ.Α.. Κανείς από τους ενδιαφερόμενους κατοίκους των χωριών Γαλήνης και Εγγαρών και κυρίως οι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες προορίζονται για απαλλοτρίωση δεν είχε ενημερωθεί, όπως προβλέπεται από το νόμο για τις παρόμοιες διαδικασίες. Προφανέστατα, η προγραμματισμένη από το Δήμο Νάξου τεχνική εργασία επρόκειτο να γίνει εντελώς μυστικά. Για να είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, ζητήθηκε και η συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η οποία ωστόσο δεν είχε άλλες εντολές παρά να παρευρίσκεται στο χώρο. Οι κάτοικοι και οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο σημείο, παρά την έλλειψη κάθε οργάνωσης ή προγραμματισμού, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη γη , τις ιδιοκτησίες τους, την υγεία τους, αλλά και τη νομιμότητα και τη λογική των κοινοφελών έργων. Έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι επιστημονικά ανεπαρκής και πρακτικά ανεφάρμοστη, για ένα έργο που από πολλές απόψεις θα αποβεί επικίνδυνο και στο τέλος άχρηστο, αφού σε δύο χρόνια από σήμερα ο Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι παράνομος.
Εξ’ άλλου το έργο, αν τυχόν προχωρήσει, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον (μικρή απόσταση από τον οικισμό). Δεν θα είναι άμοιρος συνεπειών και αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας που τροφοδοτεί την πόλη της Νάξου.
Δεν θέλουμε έργα που σχεδιάζονται χωρίς προοπτική, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης σχεδόν ταυτόχρονη με αυτήν της έναρξής τους.
Δεν θέλουμε έργα που επιβαρύνουν δυσανάλογα μια ήδη επιβαρημένη περιοχή (σκουπιδότοπος, σφαγεία, νεκροταφείο).
Δεν θέλουμε έργα που επιβάλλονται με τη βοήθεια της αστυνομίας, ούτε διοίκηση που αγνοεί τις μέχρι σήμερα λογικές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις των φορέων και του λαού.
Θέλουμε έργα που σχεδιάζονται με βάση την αειφορία και βιωσιμότητα που προβλέπει το Σύνταγμα, με συναίνεση και προς όφελος του πληθυσμού».

Μεθοδεύσεις και απόκρυψη στοιχείων από το Δήμο Δρυμαλίας



Εκταμιεύτηκαν 11.500 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία μέχρι σήμερα, τέσσερις μήνες μετά την εκταμίευση του ποσού...

Μεθοδεύσεις και απόκρυψη στοιχείων από το Δήμο καταγγέλλουν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Δαμαριώνα, με αφορμή τη διάθεση πίστωσης 30.000€, που εξασφαλίσθηκε το 2007, μετά από πρωτοβουλία του πρώηνΒουλευτή κ Γιάννη Χωματά.
Οι τοπικοίσύμβουλοι απειλούν με παραίτηση, αν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις από το Δήμο Δρυμαλίας, στα ερωτήματα που εγείρονται, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε
χθες στο Δήμο. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας
το 2007 αποδέχθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣΔΔΑ)
ύψους 30.000€, ποσό το οποίο δρομολογήθηκε για την εκτέλεση του έργου αποκατά-
στασης του χώρου στάθμευσης στην περιοχή«Βρεχτούρα». Μέχρι όμως το 2009 δεν είχε
συνταχθεί μελέτη για το εν λόγω έργο, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί η πίστωση
Το Φεβρουάριο του 2009 ο Δήμος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο ότι τα χρήματα
«χάθηκαν», λόγω της καθυστέρησης εκτέλεσης του έργου, γεγονός που δεν διέψευσαν
τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος που παραβρέθηκαν μερικούς μήνες μετά, τον
Αύγουστο του 2009 στη Λαϊκή Συνέλευσηπου έγινε στο Δαμαριώνα. Μάλιστα, επειδή
δεν συντάχθηκε μελέτη και κατά συνέπεια δεν εκτελέστηκε το έργο, με υπαιτιότητα του
Δήμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τοπικοί σύμβουλοι, το τοπικό συμβούλιο ζή-
τησε την αναπλήρωση του ποσού που χάθηκε από το Δήμο.
Όμως, πριν λίγες ημέρες, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν ότι η πίστωση
αυτή είναι στη διάθεση του Δήμου, μάλιστα προορίζεται για την πληρωμή του
έργου «αποκατάστασης ζημιών στην πλατεία θέση Κοκκίνη», έργο για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι ανάλογες εργασίες που προβλέπει η μελέτη.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, το Τοπικό Συμβούλιο Δαμαριώνα ζητάει να μάθει γιατί
έγινε απόκρυψη της πίστωσης αυτής και γιατί μεθοδεύτηκε ερήμην του Τοπικού Συμβουλίου Δαμαριώνα η χρηματοδότηση άλλου έργου, από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί Επίσης, ρωτούν γιατί, αν καιέχει δρομολογηθεί το έργο στη θέση Κοκκίνη και έχει ήδη λήξη η τρίμηνη παράταση (5-05-2010), δεν έχει γίνει καμία εργασία στο χώρο;

Τέλος ερωτηματικά εγείρονται και για τα αδρανή υλικά του Δήμου που βρίσκονται
στη θέση «Μονάκι», τα οποία σύμφωνα με ισχυρισμούς θα διατεθούν στο εν λόγω έργο
στη θέση Κοκκίνη, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του έργου προβλέπονται αντίστοιχα υλικά και βαρύνουν τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο Κοκκίνη;
Το Τοπικό συμβούλιο ζητά απαντήσεις και απειλεί με παραίτηση, αν δεν δοθούν άμεσες
και πειστικές απαντήσεις.
Καταλήγει μάλιστα με τα εξής: «Επειδή υπάρχουν βάσιμες υποψίες μεθόδευσης εις
βάρος του Τοπικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση εις βάρος των κατοίκων του Δαμα-
ριώνα, αν δεν δοθούν άμεσα πειστικές εξηγήσεις, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου θα υποβάλουμε σύσσωμοι την παραίτησή μας»

Τελευταίες εξέλιξεις
Εκταμιεύθηκαν χρήματα, χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία


Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου επισκέ-
φθηκαν χθες το Δήμο, ζητώντας απαντήσεις
στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ανοίγοντας το φάκελο του έργου, διαπιστώθηκε ότι έχουν εκταμιευθεί χρήματα από την εν λόγω πίστωση, ύψους 11.500 ευρώ, από το Δεκέμβριο του 2009, παράλο που μέχρι και χθες δεν είχε γίνει απολύτως καμία εργασία στη θέση "Κοκκίνη". Το γεγονός αυτό εγείρει πολλά πολλά ερωτηματικά...

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. -Αναπτυξιακή Επαρχίας Νάξου
Κεραμί, 843 02
Χαλκί - Νάξος
Τηλ. 22850 -31757, fax 22850 31758
e-mail: ariadnax@nax.forthnet.gr
Απεραθίτικος Αθλητικός
Σύλλογος (ΑΠ.Α.Σ.)
«Τα Φανάρια»


Let’s Do it!: Ας καθαρίσουμε τις παραλίες!


Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας για την θάλασσα που είναι στις 20/05 το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Νάξου σε συνεργασία με τον Απεραθίτικο Αθλητικό Σύλλογο «Τα Φανάρια» και το Δήμο Δρυμαλίας διοργανώνουν καθαρισμό των παραλίων της ανατολικής Νάξου την Κυριακή 23-05-2010. Σημείο συνάντησης και αφετηρίας στη σκάλα της Μουτσούνας, ώρα 09:30π.μ.


Τηλέφωνα επικοινωνίας
22850-31757
Υπεύθυνοι :
ΦΡΕΝΤΥ ΚΡΗΤΙΚΟΣ κ’
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Από τον Παρθενώνα στον Πύργο Χειμάρρου


Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Παρθενώνας θα υποδεχθεί το καλοκαίρι τους επισκέπτες χωρίς τα «αντιαισθητικά σίδερα» και τις σκαλωσιές, που έχουν αρχίσει ήδη νααπομακρύνονται από το μνημείο
Περιστοιχιζόμενος από σκαλωσιές είναι όμως και ο Πύργος Χειμάρρου, μνημείο που ίσως θα έπρεπε να «απελευθερωθεί» από τις σκουριασμένες πια και επίσης αντιαισθητικές σκαλωσιές, μιας που όπως φαίνεται δεν πρόκειται άμεσα να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του… Μάλιστα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας, με έγγραφο προς την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζητάει την απομάκρυνση της εξωτερικής σκαλωσιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τους επισκέπτες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Το μνημείο είναι σε επικίνδυνη κατάσταση. Ειδικά η εξωτερική σκαλωσιά έχει σκουριάσει κι έχει χρωματίσει τα μάρμαρα του πύργου. Επίσης έχειμετακινηθεί από την αρχική της θέση με κίνδυνο την κατάρρευσή της και τον τραυματισμό επισκεπτών ή κτηνοτρόφων που ζουν στην περιοχή αλλά και ζώων Οι δεκάδες επισκέπτες του Πύργου Χειμάρρου αντικρίζουν ένα απαίσιο θέαμα, που δηλώνει την αδιαφορία μας για το σημαντικό αυτό μνημείο»Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΒτΝ» έχουν γίνειεπαφές με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμούκα Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Η έλλειψη μελέτης είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο η κα Μενδώνη δεσμεύθηκε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, εφόσον όμως εκπονηθεί μελέτη από φορείς της Νάξου εντός του 2010

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

"Πάμε Ελλάδα" και Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας


Εντυπωσιακή ήταν η προβολή της Νάξου στο γνωστό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας «ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» για τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς.
Το περιοδικό αφιερώνει 6 σελίδες υπό τον τίτλο «Περίπατος Πολιτισμού στον Μυστρά του Αιγαίου», βασιζόμενο στο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη «Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας Νάξου», το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι και επανεκδόθηκε ήδη σε δεύτερη έκδοση. Επίσης το ίδιο περιοδικό αφιερώνει 2 σελίδες στη Μικρή Βίγλα και τον ναυταθλητικό τουρισμό.

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ "ΜΠΑΜΠΑΚΙΕΣ" ΣΤ' ΑΠΕΡΑΘΟΥ

¨Απ΄ την παραμονή τση Πρωτομαϊάς κάβγουνται ντα σκουπίδια του ΧΑΔΑ τ΄ Απεραθιού΄ σ τη θέση Μπαμπακιές. Πάσιν τώρα πέντε μέρες που ο εγρέος μεταφέρει παν΄ ατο χωριό μας τσι διοξίνες και κάθα άλλη βρωμιά α΄ τα καμένα σκουπίδια. Η αναπνοή ευτηνού ντου μολυσμένου αέρα δημιουργεί καρκινοπαθήσεις σε μας και στα παιδιά μας που δεν φταίσι σε τίοτα, καθώς και σ΄τ΄ άλλα ζωντανά πλάσματα τση περιοχής.
Ελάτε όλοι την Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010 σ΄τσι 8:30 το βράδυ σ΄το Πολιτιστικό, ιά να δού-
μεν είντα θα κάμομε¨.
Με αυτό το σημείωμα γραμμένο στη ντοπιολαλιά της περιοχής του, ο Γιάννης Μπαρδάνης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Απειράθου, κάλεσε τους συντοπίτες του, αλλά και τους υπεύθυνους του Δήμου Δρυμαλίας την προηγούμενη εβδομάδα, να βρεθούν για να συζητήσουν σχετικά με την φωτιά που ξέσπασε και εξακολουθεί να σιγοκαίει στην θέση Μπαμπακιές, χωρίς να έχει γίνει επιχωμάτωση των φλεγόμενων σκουπιδιών, ούτε νερό έχει ριχτεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο τρία άτομα ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα από τους κατοίκους του χωριού και κανείς από το Δήμο δεν εμφανίστηκε στην συνάντηση, παρ΄ ότι είχαν ενημερωθεί και προφορικά. Μάλιστα ο Δήμαρχος Δρυμαλίας
απέδωσε την φωτιά σε αυτό-ανάφλεξη, όμως κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι ο
σκουπιδότοπος είχε κορεσθεί για άλλη μια φορά και σύμφωνα με την συνήθη πρακτική,
όταν συμβαίνει αυτό, βάζουν φωτιά για να πέσει η στάθμη των σκουπιδιών. Κανονικά ο
Δήμος Δρυμαλίας έχει την υποχρέωση να κάνει επιχωμάτωση στα σκουπίδια, για να
αποφεύγεται ακριβώς αυτός ο κίνδυνος του κορεσμού, αλλά και της λεγόμενης αυτό-
ανάφλεξης. Αφ΄ ότου ξέσπασε η φωτιά κανείς από τις δημοτικές αρχές δεν ενδιαφέρθηκε να τη σβήσει. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε και με την σειρά της ενημέρωσε τον Δήμο, αλλά δεν έλαβε εντολή για κατάσβεση. Η μόνη απάντηση του Δημάρχου Δρυμαλίας σχετικά με την μη επιχωμάτωση, αλλά και την μη κατάσβεση της φωτιάς ήταν να επιδείξει σχετικό έγγραφο που αναφέρει τις ενέργειες που έχουν γίνει για την κατασκευή ΧΥΤΑ (στον ενιαίο, πλέον, Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μετά τις Δημοτικές Εκλογές του Νοέμβρη, στη θέση Ξύδη) και ότι για να πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα στον σκουπιδότοπο της Απειράνθου, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την κατασκευή του εν
λόγω ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, βέβαια, δεν υπάρχει για την αποπεράτωση του εν λόγω έργου, ο δε Γιάννης Φλ.Μπαρδάνης από την Απείρανθο, δεν θεωρεί, αυτός προσωπικά, ότι ο ΧΥΤΑ Νάξου αποτελεί την λύση στο πρόβλημα.
Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει, τόσο για την υγεία των κατοίκων της άμεσης περιοχής της
Απειράνθου, όσο και ευρύτερα. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι πέρα από τις διοξίνες και
τα άλλα βλαβερά υλικά που διαχέονται στην ατμόσφαιρα με την καύση των σκουπιδιών, ο
συγκεκριμένος σκουπιδότοπος στην θέση Μπαμπακιές, βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση,
πάνω στην τουριστική οδό Απειράνθου –Μουτσούνας, με ότι αυτό συνεπάγεται για
τον τουρισμό, αλλά και την γενικότερη εικόνα του νησιού.
Φωτεινή Αναστασίου