Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εορτή Αγίου Ελευθερίου


    Τιμήθηκε  την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010 η μνήμη  του Αγίου Ελευθερίου (που έζησε  και μαρτύρησε τον 2ο μ. Χ. αιώνα) σε διάφορους Ι. Ναούς της Νάξου. Επίσης εόρτασε στο χωριό Σαγκρί ο φερώνυμος Ναός του Αγίου και πάλαι ποτέ Μοναστήρι και σπουδαίο σχολείο (που τα τελευταία χρόνια έχει αναπαλαιωθεί με ενέργειες και δαπάνες του Δήμου Νάξου).
    Στον  Ναό αυτό (ο οποίος συνδέεται με τους ευεργέτες του χωριού, και της Νάξου γενικότερα, Κωνσταντίνο Ξενάκη και Έλλη Παπαβασιλείου) τελέστηκε κι εφέτος η εορτή του Αγίου Ελευθερίου. Ιερούργησε ο Εφημέριος του χωριού ιερέας πατήρ Αντώνιος Απειρανθίτης και στο Ψαλτήρι απέδωσαν τους ύμνους οι κ.κ. Απόστολος Σοφικίτης (ιατρός) και Δημήτρης Κανδύλης και η κ. Σγουρώ Μαυρομμάτη. Το θείο κήρυγμα έκανε ο θεολόγος καθηγητής κ. Μιχάλης Σκορδιαλός. Παρέστησαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Σαγκρίου κ. Στέλιος Σκορδιαλός. Επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί του τοπικού σχολείου.
    Η Μονή του Αγίου Ελευθερίου αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του χωριού και γίνονται σκέψεις να χρησιμοποιηθεί ως ένα σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: