Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η εορτή της Αγίας Άννας στην Ποταμιά

Σε μια όμορφη εξοχική τοποθεσία, στον κεντρικό δρόμο Χώρας-Ποταμιάς-Τραγαίας και περίπου πεντακόσια μέτρα πριν από την Κάτω Ποταμιά, βρίσκεται το γραφικό βυζαντινού ρυθμού ξωκλήσι της Αγίας Άννας, που γιόρτασε την Κυριακή 27 Ιουλίου 2010, ημέρα της μνήμης της Αγίας. Τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της Ποταμιάς και Μελάνων (και αρχιερατικός Επίτροπος της εκκλησιασικής περιοχής «Ναξία») πατήρ Εμμανουήλ Γρυλλάκης και στο Αναλόγιο ήταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Εμμανουήλ Γιαμπουράς, Νικος Γιαμπουράς, Πασχάλης Μαϊτός, Ιάκωβος Γιαμπουράς, Γιάννης Βαγενάς (και επ’ ολίγον και ο γράφων).
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος, όπου βρίσκεται ο Ναός, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Γιαμπουράς και τα μέλη της οικογενείας του και συγγενείς του, δείχνοντας την ιδιαίτερη φιλόξενη διάθεσή τους, δεξιώθηκαν στο προαύλιο του Ναού τους πολλούς παρευρεθέντες κυρίως από τα τρία χωριά της Ποταμιάς, αλλά εν μέρει και από αλλού, προσφέροντας πρόχειρα εδέσματα και αναψυκτικά. Μια ωραία θρησκευτική πανήγυρη σε ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον δείχνει (σε συνδυασμό και με ανάλογες ακολουθίες σε άλλους Ναούς της υπαίθρου του νησιού μας) την πίστη των Ναξίων αλλά και τις δυνατότητες προβολής των ακολουθιών ως μια σπουδαιότατη μορφή εναλλακτικού (θρησκευτικού, εν προκειμένω) τουρισμού.
(Σημειώνουμε ότι η Αγία Άννα γιορτάστηκε και στο Ναό της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας καθώς και στον Ναό της Αγίας Άννας στην ομώνυμη παραλία της περιοχής του Αγερσανίου και αλλού).

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: